Do kraja 2021. Google Pay bit će dostupan i u Hrvatskoj pa će se moći slati novac prijateljima

Google bi mogao postati vaša glavna aplikacija za mobilno bankarstvo u sljedećoj godini i internetski div više se to ne srami pokazati. Nakon što je predstavio u SAD-u novu inačicu Google Pay aplikacije, koja je u nas dosad mogla pohraniti debitne i kreditne kartice na mobitelu da ne morate sa sobom nositi novčanik, a usto može spremiti i kartice lojalnosti i karte za avion, sada joj je znatno proširio mogućnosti pretvorivši je, takoreći, u vlastitu inačicu mobilnog bankarstva.

Preko novog Google Paya, koji je zasad dostupan samo u SAD-u, ali će do kraja 2021. biti i u Hrvatskoj, može se slati novac prijateljima na isti način na koji to rade Revolut, KEKS Pay Erste banke, IziPay Zagrebačke banke, Settle ili Aircash. Većina bankarskih i inih fintech aplikacija nudi izravno kupovanje bonova za mobitele, a Aircash i primjerice nadoplatu ENC-a, bonova za PlayStation ili plaćanje parkinga. Međutim, Google Pay to podiže na potpuno novu razinu. Iz nove Googleove aplikacije može se izravno naručivati hrana pa se postavlja pitanje zašto biste za to imali odvojenu aplikaciju. No, to je tek početak, jer isto tako može se na samoposlužnoj benzinskoj postaji izravno iz njegove aplikacije kupiti gorivo.

Ima licencu za banku

Novi Google Pay ima i račun, a prije godinu dana u EU ishodio je licenciju koja ga pretvara u financijsku instituciju. U SAD-u već nudi svojim korisnicima račun na koji mogu spremati novac, kao što to radi PayPal. Na to je dodao i opcije da izravno skenira vaš Gmail i Google Photos da provjeri slike i PDF-ove s računima, koje ste primili ili fotografirali mobitelom, kako biste ih odmah mogli platiti iz Google Paya. I onda je još unutar aplikacije otvorio prostor oglašivačima da vam izravno u taj novi mobilni novčanik šalju ponude, popuste i izravno na Google Pay račun vraćaju sredstva za kupnje s povratom. K tome, čita i QR kodove. Uglavnom, to je i više od onoga što je u Kini, državi s najvećim udjelom mobilnih plaćanja na svijetu, dosad napravio Alipay. Banke su bile uvjerene da će im najveća prijetnja postati Facebookova Libra, a sad bi to mogao biti Google s obzirom da je većina mobitela na Googleovu operativnom ustavu, a njegova aplikacija radi i na iPhoneu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay