Ne može jedan Google biti isto tretiran kao malo osiguravajuće društvo, kaže šef Hanfe

Šef Hanfe, Ante Žigman, jučer je u Zagrebu pred više od dvjesto financijaša iz Hrvatske, što fizički, što virtualno prisutnih na konferenciji F2 – Future of Fintech, imao svoj dan.

Prvo je, kao prvi državni dužnosnik iz Hrvatske i jedan od prvih u EU, komentirao cijenu bitcoina, zatim je pričao o tokenima u računalnim igrama, a potom i istaknuo da će se Hrvatska oštro založiti da se nova regulativa EU za digitalno tržište, koja uključuje stroža pravila za pružanje financijskih usluga na teritoriju drugih članica i uvođenje potpune regulacije kripto tržišta, ublaži za Hrvatsku.

“Ethereum se drži na burzi i u pametnim ugovorima, a njih se sada dosta koristi u proizvodima za financijsku industriju. Sredinom godine promijenio se smjer i sve se više ethereuma počelo zaključavati u pametne ugovore, znači da više nisu na burzi. Ista je stvar s bitcoinom i zbog toga je narasla cijena bitcoina jer ga je manje dostupno slobodno na tržištu, odnosno na burzama”, kaže Žigman.

Tu ilustraciju naveo je kako bi objasnio zašto je Europi važno regulirati kripto tržište. Osim što u taj segment ulaze sve veći financijski igrači, prema analizama kojima raspolaže Hanfa, ulaganja u kripto tržište dosegnula su čak četiri posto ukupnih ulaganja u EU. Na primjeru SAD-a i Kine očekuje se nastavak tog rasta. Važno je ipak naglasiti kako to ne znači da će cijena bitcoina nužno dalje rasti, niti je Žigman to rekao. Njegov je graf ukazivao i da je do slične zamjene snaga slobodnih i zaključanih ethereuma došlo i prije približno godinu dana.

Drugi veliki razlog je trend digitalizacije imovine u obliku tokena. U Hrvatskoj je Mate Rimac za tvrtku Greyp Bikes prikupljao kapital kroz izdanje tokena. Regulatorima u EU to je problematično jer u osnovi token je i Facebookova libra. Tokenom se može smatrati i nekadašnje Todorićeve bonove u kojima je htio isplaćivati plaće radnicima Konzuma.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay