Svaki OPG koji prima potpore trebao bi po uzoru na austrijski model izdvajati simboličan iznos za rad savjetodavaca jer bi tako bio siguran da će dobiti kvalitetnu pomoć na terenu.

U Hrvatskoj danas jedan savjetodavac radi s ukupno 400 poljoprivrednika koji primaju potpore (110.418 poljoprivrednih gospodarstava koristi potpore) i 800 poljoprivrednika od ukupnog broja svih u Upisniku (upisano je čak 170.662 poljoprivrednika). Na papiru Hrvatska ukupno ima oko 200 savjetodavaca koji su zaposlenici Ministarstva poljoprivrede, što zbog administrativnog opterećenja izaziva nezadovoljstvo proizvođača.Također, savjetodavci kod nas godinama pomažu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj kojoj je čak stotinjak savjetodavaca stavljeno na raspolaganje za upisivanje poljoprivrednika u Upisnik poljoprivrednih proizvođača.

Svima je jasno kako hrvatskim poljoprivrednicima trebaju stručni savjeti tehničke i tehnološke te financijsko-pravne prirode. Tehničko-tehnološko savjetovanje potrebno je za procese proizvodnje koji moraju biti sve više usklađeni s brojnim strogim standardima Europske unije, dok im financijsko-pravni savjeti pomažu i ukazuju koje su njihove mogućnosti za ostvarivanje potpora, za prijave na natječaje te im daju informacije o brojnim zakonodavnim izmjenama i natječajima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay