Višak vlastite likvidnosti i manjak prvoklasnih klijenata, koji za kreditima posežu u inozemstvo, nagnao je banke da samoinicijativno nude tvrtkama kredite za obrtna sredstva s unaprijed utvrđenim odobrenim iznosom. Neke banke to nude čak i tvrtkama koje inače nisu njihovi klijenti

Liderovoj redakciji javio se vlasnik proizvodne tvrtke kojem je banka poslala dopis u kojem ga obavještava da je njegovom malom poduzeću unaprijed odobrila kredit za obrtna sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna, a kao instrument osiguranja traži zadužnicu tvrtke i vlasnika.

Nakon što podnese zahtjev kredit biva odobren bez ikakve papirologije u roku od tri dana, piše u dopisu kojim nam se pohvalio čitatelj začuđen činjenicom da banka njegovoj tvrtki koja joj uopće nije klijent unaprijed odobrava kredit za likvidnost iako ga nije ni tražio.

Da paradoks bude veći, prije tek nekoliko mjeseci ista je tvrtka u dvije banke u kojima ima otvorene poslovne račune i s kojima godinama posluje tražila isti takav kredit, no iz obje su stigla samo usmena obećanje da će novac za obrtna sredstva biti isplaćen, ali to se ipak nije dogodilo.

Odbijenice su od banaka, doduše, došle neizravno, na način da je proces odobrenja kredita razvučen unedogled, sve dok poduzetniku nije postalo jasno da od traženog novca neće biti ništa.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay