MUENCHEN, 22. veljače 2017. (Hina) – Na bavarskome turističkom tržištu za Hrvatsku ove godine buking je počeo znatno ranije i mnogo je bolji od lanjskog u isto vrijeme te se u nekim regijama ostvaruje rast od oko 30 posto, prve su informacije s turističkog sajma “f.re.e.” koji je u srijedu otvoren u Muenchenu.

Sajam “f.re.e.” traje do nedjelje, 26. veljače, a na njemu se predstavlja 1200 izlagača iz 60 zemalja svijeta, među kojima tradicionalno i Hrvatska s 30-ak izlagača na čelu s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ).

U Muenchenu je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je u srijedu razgovarao i s vodećim turoperatorima u Njemačkoj koji u svom programu imaju i Hrvatsku. Na sastanku su bili predstavnici touroperatora Thomas Cook, DER Touristik Koln, FTI, Schauinsland, ID Riva, Reisewelt, Misir Sonnenreisen te Novasol, a svi su istaknuli kako je Hrvatska destinacija koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast, uz značajan rast bukinga koji se ove godine kreće na razini od oko 30 posto, izvijestili su iz Ministarstva.

Predstavnici ID Riva, specijalista za Hrvatsku koji u našu zemlju na godinu dovede oko 80 tisuća njemačkih turista, kažu da Hrvatska u Bavarskoj i uopće u Njemačkoj trenutačno stoji bolje nego prije, ali i kako velik dio Nijemaca koji putuju u inozemstvo još radije bira Španjolsku, odlično se prodaju Grčka, Italija i mnoga daleka odredišta (Tajland, Karibi, Meksiko, Kuba), čak i Egipat koji bi, nakon zadnjih nekoliko godina pada i stagnacije, ove godine mogao ostvariti znatno bolji rezultat zbog turista iz Njemačke.

“Iako je u Turskoj prošle godine prilično pao turistički promet, ove se godine očekuje određeni rast jer hoteli i programi nisu povećavali cijenu u odnosu prema lani. No, Nijemci pozorno prate i politiku Turske te su u određenoj dvojbi ići tamo ili, možda, radije u Egipat pa i Hrvatsku”, rekao je direktor za turizam ID Riva Marco Volpe.

Istaknuo je da je za Hrvatsku na tržištu Bavarske i Njemačke određena ‘borba’ za kapacitete jer su, primjerice, već lani u kolovozu agencije imale ‘stop buking’ zbog nedostatka kapaciteta te je svima važno da se oni što prije zakupe, a i turisti su svjesni da srpanj i kolovoz u Hrvatskoj treba što prije rezervirati.

Razlog velikog zanimanja za Hrvatsku iz Bavarske jest i u tome što im je lako doći automobilom i iznajmiti kuće ili apartmane, a ne samo hotele koji, kao i zrakoplovni prijevoz iz sjeverne i zapadne Njemačke, u Hrvatskoj znatno diže cijene.

Inače, Hrvatska više nije povoljno odredište za Nijemce jer za 3000 eura, koliko tročlana ili četveročlana obitelj prosječno namjerava potrošiti na putovanja ove godine, u Grčkoj i Turskoj bez teškoća dobiju i zrakoplov i ‘all inclusive’ ponudu u špici sezone. U Hrvatskoj je to rijetko moguće pa se očekuje da će dosta Nijemaca ove godine doći u individualnim aranžmanima, pogotovo oni koji traže omjer cijene i kvalitete, što im Hrvatska može pružiti, doznaje se na sajmu.

Na sajmu “f.re.e” očekuje se više od 120 tisuća posjetitelja, a već prvi dan je dosta velika gužva. Bavarci, pogotovo starije dobi, vole dolaziti na taj sajam, a mnogi dolaze i na štand HTZ-a gdje se najviše zanimaju za kampove, čak i u Zagrebu, te za nautiku, biciklizam i sportove na vodi.

Informatori na štandovima hrvatskih tvrtaka i turističkih zajednica većinom kažu da su zadovoljni odzivom publike prvog dana. Tako, primjerice, kamp Straško iz Novalje na Pagu sada traži goste više za predsezonu nego za ljeto, koje mu je gotovo rasprodano, isto kao i kampovi Cres-Lošinj, pod krovom tvrtke “Jadranka”, koji kažu da im je od 15. srpnja do 15. kolovoza gotovo 80 posto kapaciteta već rezervirano.

Inače, tržište Njemačke jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta za turizam Hrvatske – prošle godine iz Njemačke je ostvareno 2,3 milijuna dolazaka (što je porast za 7,2 posto u odnosu na godinu prije) i 17 milijuna noćenja (porast za 8,3 posto), što u ukupno ostvarenim noćenjima predstavlja udio od 23 posto.

(Hina)