LUXEMBOURG, 22. veljače 2017. (Hina) – Godišnja inflacija u Europskoj uniji u siječnju je znatno ubrzala, a značajniji skok zabilježen je i na razini eurozone, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće statističkog ureda Eurostata. 

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u 28-članoj EU u siječnju je tako uvećana na 1,7 posto, s 1,2 posto u prosincu 2016. godine, navodi se u izvješću.

Značajniji skok zabilježen je i na razini 19-člane eurozone, na 1,8 posto u siječnju, s 1,1 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su Eurostatovi podaci, čime je potvrđena prva procjena njezine vrijednosti, objavljena krajem siječnja.

Najsnažnije su u siječnju u eurozoni ponovno porasle cijene energije, za 8,1 posto na godišnjoj razini, nakon 2,6-postotnog rasta u mjesecu ranije. Znatniji rast ponovo je zabilježen i u stavci svježe hrane, koja je na godišnjoj razini poskupila za 3,5 posto, nakon 2,1-postotnog poskupljenja u prosincu.

Takozvana temeljna inflacija, koja isključuje utjecaj cijena energije i svježe hrane, iznosila je 0,9 posto, kao u i prethodnom mjesecu, pokazalo je izvješće.

Najveći doprinos rastu godišnje stope inflacije u eurozoni pružila je stavka motornih goriva, od pola postotnog boda. Blagi su pak uteg bile telekomunikacije, s minus 0,09 postotnih bodova, cijene plina, s minus 0,08 postotnih bodova, te kruh i žitarice, s minus 0,05 postotna boda.

Među zemljama EU-a najvišu je stopu inflacije imala Belgija, od 3,1 posto. Slijede Latvija i Španjolska, s po 2,9 posto i Estonija, od 2,8 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u siječnju uvećana na 0,9 posto, s 0,7 posto u prosincu. U siječnju prošle godine pokazivala je pad cijena od 0,2 posto.

Sve su zemlje članice u siječnju 2017. zabilježile rast cijena na godišnjoj razini, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Oštar pad cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene mjerene HICP-om u EU i eurozoni u siječnju pale najsnažnije od početka prošle godine.

U EU su u odnosu na prosinac pale 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prosincu. U eurozoni su prema mjesecu ranije potonule 0,8 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prosincu.

Pad cijena zabilježen je pritom u gotovo tri četvrtine zemalja EU, uključujući Hrvatsku. Najizrazitiji je bio u Italiji, od 1,7 posto. Slijede Malta i Španjolska s padom cijena od 1,1 odnosno jedan posto.

U Hrvatskoj su cijene mjerene HICP-om u siječnju na mjesečnoj razini smanjene za 0,2 posto, nakon stagnacije u prosincu, pokazali su izračuni Eurostata.

(Hina)