Beč slovi za jedan od najurednijih gradova na svijetu. Konzultantska kuća Mercer je deset puta zaredom proglašavala Beč gradom s najvišom kvalitetom života na svijetu. Beč ima zasigurno najbolji sustav javnog prijevoza u Europi i najveći fond javnih stanova na svijetu. Grad Beč je u potpunosti podređen podizanju kvalitete života svojih građana i upravo zato ga mnogi biraju kao idealno mjesto za život.

Posebnost je visoka i ravnomjerna urbanizacija gradskog područja. Od centra grada prema periferiji, u svim gradskim četvrtima građanima je dostupan jednak standard javnih usluga. Sve su odlično povezane javnim prijevozom, imaju brojna zelena područja i igrališta, obiluju šarolikim društvenim sadržajima i, što je svima najvažnije, jeftinim i dostupnim stanovanjem.

DRUKČIJI OD DRUGIH

Politika stanovanja i gradnje socijalnih stanova nešto je po čemu se Beč izdvaja od drugih europskih metropola. U javnim stanovima u Beču živi gotovo jedna trećina stanovnika. Po javno objavljenim podacima, grad raspolaže s više od 200.000 stanova, a prihod od najma stanova čini značaj dio gradskog proračuna.

Eksperiment je započeo 1919. godine; samo u razdoblju od 1923. do 1935. godine, u glavnom gradu Austrije izgrađeno je 61.175 stanova i 348 stambenih naselja, a do njemačkog Anschlussa 1938. još 5227 stanova i 48 naselja. U izgradnji je sudjelovalo 400 arhitektonskih studija. Cijeli taj utopistički projekt, kako su ga neki opisivali, postao je poznat po nazivu Crveni Beč (Rotes Wien).

Najpoznatiji takav kompleks je “Karl Marx Hof” u bečkoj četvrti Heiligenstadt. Naziv je dobio po njemačkom sociologu i filozofu, ideologu komunističkog i socijalističkog pokreta. Riječ je o jednom od najvećih kompleksa takve vrste u Europi. Dugačak je više od jednog kilometra i zauzima površinu od 156 tisuća četvornih metara.

’KVADRAT’ – DEVET EURA

Takvih stambenih naselja ima na području cijelog grada i cijena najma u stanovima je svima ista. Iznosi devet eura za četvorni metar. Sustav je postavljen tako da se stanovi nude srednjoj klasi, a najbogatiji su isključeni. Osoba koja želi živjeti sama u općinskom ili subvencioniranom stanu ne može imati primanja dvostruko veća od prosječnih primanja u Austriji. Za ove apartmane postoji lista čekanja, a vrijeme čekanja ovisi o njihovim potrebama. U prosjeku je to oko dvije godine.

Gradska komisija procjenjuje prijave i dodjeljuje stanove. Dodijeljeni stan se ne može birati, ali se može četvrt u kojoj se želi živjeti. Ponuđeni stan imate pravo dvaput odbiti, no to se rijetko događa. Gradska politika ne vodi se kriterijem udomljavanja po svaku cijenu. Interes je pronaći svakom građaninu za njega adekvatan smještaj, kako bi on i njegova obitelj bili zadovoljni Bečani.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay