Hrvatski startup sportreact koji razvija sustav senzora za unaprjeđivanje treninga sportaša, javnosti od prošle godine poznat kao pobjednik Idea Knockouta Zagrebačkog inovacijskog centra, nedavno je dobio novu investiciju od čak 265.000 dolara, a do kraja mjeseca će vjerojatno dostići i 300.000 dolara. Investicija je stigla od, ni manje ni više nego regionalnih investitora s američkom adresom koji su se okupili u ‘anđeosku’ investicijsku grupu nazvanu Skok123.

Budući da vjeruju da se tehnološki sektor u zemljama jugoistočne Europe okreće s agencijskih modela poslovanja prema razvoju vlastitih proizvoda, odlučili su im sa svojim znanjem, iskustvom, pa i novcem pomoći pri ulasku na američko tržište, a upravo su hrvatski sportreact odabrali kao svoju prvu investiciju.

– Skok123 je grupa 18-ak prijatelja iz dijaspore i SAD-a okupljena u neformalnu grupu ‘anđeoskih’ investitora. Evaluiramo startupe, radimo due dilligence, ali svako od nas pojedinačno investira. Dakle, nemamo jedan ugovor, nego svatko od nas sklapa zaseban ugovor sa startupom u kojeg odlučimo investirati. Shvatio sam da u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji nedostaju dvije stvari. To su ‘pametni novac’ gdje mi uz novac dajemo svoje znanje, mentoriranje, mrežu kontakata, ali i know-how kako ući na američko tržište – objašnjava za Lider Srđan Lončar, osnivač Skoka i bivši vlasnik tvrtke CareSpeak koju je 2018. godine prodao američkoj javnoj kompaniji OptimizeRx za 13 milijuna dolara, a koja sada ima dvostruko veći ured u Zagrebu nego što ga je imala tada.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay