Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić u N1 Studiju uživo komentirala je aktualne događaje, a osvrnula se posebno i na slučaj Franak te posljednju odluku Vrhovnog suda.

“Posao sudaca je u ovom slučaju bio da odluče imaju li ti građani pravo na obeštećenje. Međutim, ono što smo dosad vidjeli su neke rečenice koje nam daju za pravo da zaključimo da Vrhovni sud nije donio odluku i to je nedopustivo. Sudac se ne može izuzeti ili ne sudjelovati glasom ‘za’ ili ‘protiv’ u donošenju odluke, na osnovu čega, koji zakon bi im davao tu mogućnost?” kazala je.

Benčić smatra da su suci morali donijeti odluku upravo zato da bi sudovi na nižoj razini mogli imati ujednačenu praksu po tom pitanju. “Smatram da će sudovi biti u još većoj dubiozi nego do sada.”

“Ovakva odluka nije odluka koja je bila postavljena kao pitanje pred Vrhovni sud i neće dovesti do ujednačavanja pravne prakse i zadovoljenja pravde za građane koji su preplatili svoje kredite”, rekla je saborska zastupnica.

“Možda će biti nužno u saboru riješiti to pitanje”, istaknula je Benčić. Navodi da suci trebaju suditi po pravu, a ne po određenim interesima nekih grupa ili institucija.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr