BERLIN, 18. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemački medijski div Bertelsmann, vlasnik grupe RTL, razmatra povećanje udjela u izdavačkoj kući Penguin Random House, koju je osnovao 2013. godine zajedno s britanskim Pearsonom, stvorivši najveću izdavačku tvrtku u svijetu. 

Pearson je najveća izdavačka tvrtka u svijetu u segmentu udžbenika i ostalih obrazovnih materijala. Danas su upozorili da bi ove godine mogli ostvariti čak 19 posto nižu operativnu dobit zbog okretanja klijenata jeftinijim digitalnim alternativama. Iz kompanije su stoga najavili prebacivanje fokusa na e-knjige i tržište najma knjiga i ulaganje 50 milijuna funti na tehnologiju.

Ujedno su signalizirali da bi mogli prodati udio u Penguin Random Houseu. Iz Bertelsmanna su iskazali interes za kupnju.

Bertelsmann je s 53 posto udjela većinski vlasnik u Penguin Random Houseu te ima pravo prvokupa preostalih 47 posto udjela koje drži Pearson.

“Otvoreni smo za opciju povećanja udjela u Penguin Random Houseu budu li financijski uvjeti transakcije pravedni”, izjavio je izvršni direktor Bertelsmanna Thomas Rabe.

“Strateški bi to ojačalo jedan od najvažnijih segmenata poslovanja naše kompanije i ujedno dodatno ojačalo našu prisutnost u SAD-u, našem drugom tržištu po veličini”, dodao je Rabe.

Lani je ulagačima kazao da Bertelsmann neće kupiti cijeli Pearsonov udio, dodajući da su im se već javili brojni ulagači, potencijalno zainteresirani za sudjelovanje u transakciji.

U srijedu čelnik Bertelsmanna izjavio je u intervjuu na internim stranicama kompanije da su “spremni”.

Vrijednost je Pearsona 10 puta veća od njihove dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA), što znači da bi prodajom mogli pribaviti oko 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara), procjenjuje u bilješci klijentima analitičar Liberuma Ian Whittaker.

Glasnogovornik Bertelsmanna nije želio objaviti detalje povrh načelno iskazanog interesa za kupnju, napominje Reuters.

(Hina)