HAMBURG, 18. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Kemijski div Bayer-Monsanto pridružio se nizu velikih kompanija koje su najavile ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama samo nekoliko dana prije inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njemački kemijski gigant Bayer uložit će oko osam milijardi dolara u SAD u istraživanja na području poljoprivrede u suradnji s Monsantom, američkim proizvođačem sjemenja, navodi se u zajedničkom priopćenju, objavljenom u utorak.

Najavi ulaganja prethodio je prošlotjedni sastanak novoizabranog američkog predsjednika Trumpa s Bayerovim čelnikom Wernerom Baumannom i Monsantovim Hughom Grantom.

U zajedničkom priopćenju ipak nisu potvrđene najave Trumpova glasnogovornika da će Bayer otvoriti najmanje 3.000 novih, visokotehnoloških radnih mjesta u SAD-u i zadržati svih oko 9.000 Monsantovih radnika koliko ih je trenutno zaposleno u SAD-u.

“U objedinjenoj kompaniji očekuju da će utrošiti približno 16 milijardi dolara za istraživanja i razvoj u području poljoprivrede u idućih šest godina, od čega će najmanje polovina biti uložena u SAD-u”, stoji u priopćenju Bayer-Monsanta.

“To je ulaganje u inovacije i ljude koje će stvoriti nekoliko tisuća novih visokotehnoloških, dobro plaćenih poslova nakon što bude dovršena integracija”, dodaje se u priopćenju.

Iz Bayer-Monsanta, čije će sjedište biti u St. Louisu, najavili su da će njihova američka ulaganja biti usmjerena “globalnim istraživanjima sjemenja i njihovih karakteristika i razvoju”. Kako podsjeća AFP, dioničari Monsanta odobrili su 66 milijardi dolara vrijedno Bayerovo preuzimanje Monsanta, za koje se očekuje da će biti dovršeno do kraja 2017., nakon što ishode potrebna odobrenja regulatora.

Trumpov glasnogovornik je kazao da ulaganja stižu u SAD zato što je fokus novoizabranog predsjednika na stvaranju bolje poslovne klime u SAD-u, zahvaljujući čemu je poboljšano povjerenje potrošača i malih poduzetnika nakon izbora.

Walmart najavio 10 tisuća novih radnih mjesta

Istoga dana američki je maloprodajni lanac Walmart također objavio da će uložiti 6,8 milijardi dolara u SAD-u i otvoriti 10.000 radnih mjesta u trgovinama i internetskoj prodaji. Ulaganje u 59 novih, proširenih ili preseljenih trgovina Walmarta i i Sam’s Cluba također će stvoriti 24.000 radnih mjesta u građevinarstvu, navode u priopćenju.

“S obzirom na prisutnost u tisućama zajednica i na golemu opskrbnu mrežu, znamo da imamo važnu ulogu u podupiranju i stvaranju radnih mjesta u SAD-u. Naši planovi za 2017. o rastu poslovanja i naša podrška inovacijama u tekstilnoj industriji imat će značajnog utjecaja diljem zemlje”, kazao je Walmartov potpredsjednik za korporativne poslove Dan Bartlett.

Kompanija, inače poznata po jeftinim i nerijetko uvoznim proizvodima, također planira kupiti dodatnih 250 milijardi dolara vrijednih proizvoda iz američke proizvodnje, uzgoja i podrijetla, te sklapanih u SAD-u do 2023. godine, čime bi prema procjenama pomogli u otvaranju milijun radnih mjesta.

General Motors (GM) također je u utorak najavio planove o investicijama i novim radnim mjestima, pridruživši se nizu kompanija koje su ovih dana objavile slične planove – uključujući Ford i Amazon – u kontekstu stalnih Trumpovih pritisaka, većinom putem Twittera, i prijetnjama velikim kaznama za kompanije koje uvoze robu proizvedenu u inozemstvu.

GM je objavio da će uložiti dodatnih milijardu dolara u proizvodne aktivnosti u SAD-u i otvoriti i do 5.000 novih radnih mjesta u idućim godinama.

Nije trebalo dugo čekati na Trumpov odgovor na GM-ove i Walmartove najave, pa je putem dva twita poručio da su ta radna mjesta izravni rezultat njihovih napora.

Sve poslove koje vraćam u SAD čak i prije preuzimanja dužnosti, uz sve nove tvornice automobila koje se vraćaju u našu zemlju te golema smanjenja troškova koje sam dogovorio vezano za kupnju vojne opreme i još toga – vjerujem da građani to smatraju velikom stvari, kazao je Trump.

(Hina)