Britansko-američki startup ZeroAvia dobio je novih 37,7 milijuna dolara za razvoj svojeg vodikom pogonjenog putničkog zrakoplova, a glavni ulagači su Bill Gates i Amazonov klimatski fond

Ne tako davno pisali smo o startupu ZeroAvia i njihovom prerađenom malenom putničkom zrakoplovu Piper M350, u koji su ugrađene vodikove gorivne ćelije kao izvor električne energije. Taj je zrakoplov u rujnu ove godine postao prvi u svijetu koji je odradio “pravi” (ne eksperimentalni) let u potpunosti pogonjen električnom energijom iz vodikovih ćelija. Ovo postignuće zainteresiralo je, očito, zvučna imena svjetskog biznisa pa je kompanija ZeroAvia od skupine investitora prikupila 37,7 milijuna američkih dolara svježeg kapitala.

Veliki ulagači i još veći planovi

Najveći ulagači u ovoj rundi financiranja bili su Breakthrough Energy Ventures, fond koji ulaže u napredne energetske projekte i čiji je glavni član Bill Gates, kao i Amazonov Climate Pledge Fund, fond slične namjene pod patronatom najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa. Ova dva fonda zajedno su, s još nekoliko manjih kompanija, u ZeroAviu investirala 21,4 milijuna dolara. Dodatnih 16,6 milijuna došlo je iz nacionalnog budžeta Ujedinjenog Kraljevstva, a osim spomenutih u prikupljanju kapitala sudjelovala je i naftna kompanija Shell.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay