Ova se odluka može pokazati kao dvosjekli mač i prisiliti Kinu da pojača napore na polju razvoja umjetne inteligencije

Sjedinjene Države upuštaju se u skupi i riskantni sukob s Kinom na području razvoja umjetne inteligencije, u strahu da bi kineske tvrtke pogonjene američkom tehnologijom u bliskoj budućnosti mogle ostvariti znatnu prednost na polju koje mnogi analitičari smatraju da će obilježiti gospodarstvo 21. stoljeća.

Administracija predsjednika Joea Bidena sprema se sljedeći mjesec uvesti novu regulativu kojom bi Kini ograničila, ne samo pristup najnaprednijim čipovima za razvoj umjetne inteligencije, već i tehnologiji za izradu takvih čipova, otkrio je Reuters u razgovorima s washingtonskim insajderima. Iako će takva regulativa skupo koštati američke tvrtke koje su dosad surađivale s Kinom, SAD se nada da će tim potezom dovoljno usporiti kineski razvoj tih tehnologija, do točke da će zapadne tvrtke moći održati primat.

Ovaj tjedan su Nvidia i AMD dobili obavijest Ministarstva trgovine koja im je “dala na znanje” da im se zabranjuje izvoz i prodaja najmodernijih čipova specijaliziranih za strojno učenje. Nvidia je dobila zabranu izvoza A100 i H100 čipova, a AMD je dobio zabranu izvoza MI100 čipova. Obje tvrtke vjeruju kako se zabrana ne odnosi na ranije generacije slabijih čipova za strojno učenje.

Sličnu su obavijest već dobili Lam Research, KLA i Applied Materials – tvrtke koje proizvode najpreciznije strojeve za proizvodnju računalnih čipova, te tvorničke sustave za upravljanje njihovom proizvodnjom i sklapanjem.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay