‘Recesija stiže, ali rekla bih da je to recesija koju je politika i institicuije u EU kreirali. To nije prirodni proces recesije, to je recesija koja često puta inicirana odlukama koje se donose na razini EU’, kazala je Ivanov

“Inflacija može nastati na strani ponude i potražnje. Ako na strani potražnje ulijevate novac, jasno da više novca trči u lov za istom ili manjom količinom robe i cijene rastu. Svi ti socijalni paketi koji su se događali u SAD-u i Europi u vrijeme pandemije i sad se opet događaju i podrazumijevaju određene svote novaca koje vlade daju na raspolaganje povećavaju njihovu kupovnu moć i mogućnost potrošnje. To je jedan udar koji vuče u smjeru inflatornog djelovanja. Međutim, ti iznosi nisu toliko veliki. Helikoptersko sijanje novca bi imalo veći inflatorni udar imalo da se odvija kroz odobravanje novih kredita što nije slučaj’, kazala je Ivanov. 

Napomenula je da u SAD-u nije bilo razloga za inflatorne procese s kojima je suočena Europa zbog rata u Ukrajini.

‘Imamo tamo i velik problem prebrzog prelaska s fosilnih goriva na nekakve zelene obnovljive izvore energije. Sve je počelo upravo cijenama energenata, prebrza energetska tranzicija koja se prebrzo želi provesti je potakla rast cijena energenata prije godinu i 2-3 mjeseca’, objasnila je Ivanov i dodala da recesija stiže.

‘Nažalost, recesija stiže, ali rekla bih da je to recesija koju je politika i institicuije u EU kreirali. To nije prirodni proces recesije, to je recesija koja često puta inicirana odlukama koje se donose na razini EU. Sami sebi pilimo granu na kojoj sjedimo. Neprestano radimo procese koji idu u smjeru recesije, a s pandemijom sve one mjere još otprije su napravile zastoj i poremećaj na tržištu’, zaključila je Ivanov.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay