WASHINGTON, 2. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Bivši guverner američke središnje banke Ben Bernanke izrazio je sumnju u pogledu ostvarenja obećanja američke vlade predsjednika Donalda Trumpa o poticanju rasta gospodarstva za tri posto kako bi nastala nova radna mjesta i stvorio se prostor za porezna rasterećenja.

“Na dugoročnoj je osnovi to, dakako, moguće ali ne baš i vjerojatno”, kazao je Bernanke u programu televizije CNBC.

Američki ministar financija Steven Mnuchin, također gostujući na CNBC-u, ponovo je potvrdio da je stajalište vlade da će smanjenjem poreza i regulative potaknuti rast aktivnosti od najmanje tri posto, ponovivši obećanja koja je iznio prošlog tjedna prilikom predstavljanja plana smanjenja poreza ‘teškog’ više tisuća milijardi dolara.

Ekonomisti pak upozoravaju da ima vrlo malo dokaza da porezna rasterećenja sama po sebi generiraju rast gospodarstva.

Bivši guverner Feda tvrdi pak da porezna rasterećenja mogu dovesti do snažnijeg rasta u kratkoročnom razdoblju. “Mišljenja sam da bi eventualno izrazitije porezno rasterećenje, kojim bi se snizile porezne stope, moglo dovesti do skoka zbog snažnije potražnje, povećane osobne potrošnje”, kazao je.

Iskazao je ipak sumnju da bi to moglo dovesti do dugoročnijeg rasta gospodarstva.

Na mrežnim stranicama Bijele kuće i dalje stoji Trumpovo obećanje o 4-postotnom rastu američkog gospodarstva, primjećuje AFP.

Američko ministarstvo trgovine u petak je objavilo da je gospodarstvo u prvom kvartalu raslo po stopi od 0,7 posto, najslabije u protekle tri godine. Analitičari pak podsjećaju da je prvi kvartal obično lošiji od prosjeka, a ove je godine slabiji i zbog sezonskih prilagodbi pa bi u drugom kvartalu po njihovu mišljenju brojka trebala puno viša.

(Hina)