LONDON, 2. svibnja 2017. (Hina) – Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone dodatno su ubrzale u travnju, dosegnuvši najsnažniji tempo rasta u šest godina, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, izdvajajući i izraženi optimizam i intenzivno zapošljavanje u industriji.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone dosegnuo je u travnju najvišu razinu u šest godina, od 56,7 bodova, s 56,2 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu, utvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time je Markit ipak neznatno snizio početnu procjenu njegove vrijednosti.

“Kompanije u proizvodnom sektoru eurozone izvijestile su o odličnim uvjetima poslovanja u travnju, signalizirajući ohrabrujuće solidan početak drugog tromjesečja”, istaknuo je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvođačima posebno idu na ruku slabi euro, bolji rast na ključnim izvoznim tržištima, rast domaće potražnje i kontinuirani poticaji središnje banke, uključujući rekordno niske ključne kamatne stope, primjećuju u londonskoj tvrtki.

“Proizvodnja, knjige narudžbi i izvoz redom su rasli najsnažnije u šest godina, potpirivši tempo zapošljavanja u proizvodnom sektoru kakav je tek u nekoliko navrata zabilježen u 20-godišnjoj povijesti istraživanja”, konstatira Williamson.

Poslovni uvjeti u travnju ulili su optimizam proizvođačima koji očekuju rast proizvodnje u idućih 12 mjeseci”, ističu u Markitu.

“Čini se da ni političke bojazni ne pomućuju optimizam u pogledu ostatka godine pa je u prva četiri mjeseca 2017. godine povjerenje ostalo povišeno, zadržavši se na najvišoj razini od početka aktualnog niza u 2012. godini”, konstatira Williamson.

Među vodećim se gospodarstvima rast proizvodnog sektora u Njemačkoj zadržao nadomak najviše razine u gotovo šest godina. U Francuskoj i Italiji aktivnosti su ubrzale, približivši se najvišoj razini u istom vremenskom razdoblju a oporavak je bilježila i Španjolska, bilježe u Markitu.

 

 

(Hina)