LONDON, 2. svibnja 2017. (Hina/agencije) – Naftna kompanija British Petroleum (BP) ostvarila je u prvom tromjesečju dobit, nakon gubitka u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu. 

U prva tri mjeseca ove godine dobit BP-a iznosila je 1,4 milijarde dolara, u odnosu na 485 milijuna dolara gubitka u istom razdoblju lani.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, cijene nafte su u prvom kvartalu ove godine bile oko 35 posto više, pojačavši time prihode BP-ovog temeljnog poslovanja proizvodnje nafte i plina.

Izvršni direktor kompanije Bob Dudley kazao je kako je ‘godina započela dobro’.

“BP je usredotočen na disciplinirano izvršavanje naših poslovnih planova. Dobit u prvom kvartalu i protok novca su bili snažni”, kazao je.

U izvješću kompanije navodi se i kako je proizvodnja nafte u proteklom tromjesečju porasla 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

BP je također izvijestio da će zadržati kvartalnu razinu dividende od 10 centi po dionici.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. do početka 2016. godine cijene su nafte potonule s više od 110 na manje od 30 dolara, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. Zbog toga su najveće svjetske naftne kompanije posljednjih godina bilježile goleme gubitke.

No, kako se cijena nafte od sredine prošle godine oporavlja, dosegnuvši otprilike 50 dolara po barelu, tako nafte kompanije ponovno bilježe dobit.

(Hina)