Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u trećem je tromjesečju porastao za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,7 posto, izračunao je Eurostat, povisivši dosadašnj procjenu za 0,2 postotna boda.

Podignuta je i procjena rasta u eurozoni u razdoblju od srpnja do rujna, za 0,1 postotni bod, na 0,3 posto. U drugom tromjesečju aktivnost je porasla za 0,8 posto.

Hrvatska uz Cipar

Samo su Estonija i Latvija u razdoblju od srpnja do rujna bilježile pad aktivnosti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, za 2,3 odnosno 0,4 posto. Najviše je porasla u Irskoj, za 10,6 posto.

Slijede Hrvatska i Cipar s rastom BDP-a u trećem tromjesečju za 5,5 odnosno 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U drugom tromjesečju hrvatski BDP porastao je na godišnjoj razini 8,5 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay