Financijski analitičar Hrvoje Serdarušić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao nadolazeću recesiju, na koju već upozoravaju brojni ekonomisti, ali dotaknuo se i rasta kamatnih stopa, uvođenja eura, poreza na ekstraprofit…

“Inflacija se neće tako lako pogasiti. Ovo je drugačija kriza s obzirom na to da imamo vrlo nisku nezaposlenost. Teško je govoriti o recesiji kad imamo visok broj ljudi koji rade i s druge strane nisku nezaposlenost, što gura cijenu rada prema gore”, rekao je Serdarušić.

Komentirao je i rast kamatnih stopa.

“Kamatne stope rastu i moj savjet je da se ako mogu zaključaju na fiksnu na što duže razdoblje. Očekuje se i da subvencioniranim kreditima stope rastu”, rekao je financijski analitičar, dodavši da tržište diljem Europe bilježi rast kamatnih stopa.

Naša ga je Sandra Križanec upitala zašto su inicijalno kamatne stope u Hrvatskoj bile znatno više nego u ostatku Europe.

“Stopa udjela nenaplativih kredita u Hrvatskoj je iznad prosjeka. Trošak rizika i poslovanja banaka je viši ovdje što je veći stupanj nenaplativosti. I to je razlog zašto se to prelijeva, to je famozni trošak kapitala”, rekao je.

Na pitanje možemo li očekivati da će se inflacija pretvoriti u recesiju, financijski je analitičar odgovorio: “Apsolutno.”

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay