Za manje od dvije godine završava embargo na prodaju poljoprivrednog zemljišta državljanima Europske unije, što se odražava i na cijene parcela. Vrijednost svih vrsta poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj na uzlaznoj je putanji, ali po cijenama obradivog zemljišta i dalje smo čvrsto prikovani za europsko dno

Prema zadnjim podacima Eurostata, onima za 2019., Hrvatska s cijenom od 3395 eura po hektaru ima najjeftinije poljoprivredno zemljište u Europskoj uniji. U susjednoj Sloveniji obradivo tlo gotovo je šest puta skuplje nego u Hrvatskoj, a u Italiji čak 13 puta. U Nizozemskoj, s najrazvijenijom poljoprivredom u EU, cijene parcela dostižu gotovo 70.000 eura po hektaru.

Na nisku cijenu obradivog zemljišta u Hrvatskoj utječu brojne slabosti koje prate hrvatsku poljoprivredu – rascjepkanost zemljišta, niska produktivnost proizvodnje i slabe agrotehničke mjere.

Cijene zemljišta u pravilu su stabilnije u regijama srednje i sjeverne Europe dok najviše variraju u zemljama Mediterana. Razlog je velika geografska, klimatska i ekonomska raznolikost regija unutar iste države, što je najviše izraženo u mediteranskim zemljama poput Španjolske, Italije, Grčke i Hrvatske.

Uskoro istječe embargo

Jedan od faktora koji potiču rast cijena istjecanje je embarga na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima početkom 2023. godine. Zabrana prodaje zemljišta državljanima EU-a produljena je 2020. za tri godine kako bi se riješio problem neuređenih zemljišnih knjiga i smanjio rizik značajnijeg povećanja cijena.

No stručnjaci ističu da embargo nema velik utjecaj na cijene jer stranci ionako mogu kupovati zemljište preko tvrtki koje otvore u Hrvatskoj. Tako je srbijanski kralj mesa Petar Matijević prije šest godina kupio dvije poljoprivredne zadruge u Starim Jankovcima i Negoslavcima te došao u posjed 1500 hektara zemlje, a potom uknjižio još 600 hektara oranica od privatnih osoba.

Embargo nije spriječio ni prodaju obiteljskih gospodarstava. Prema službenim podacima, trenutačno je 67 OPG-ova čiji vlasnici imaju prebivalište izvan Hrvatske, a nitko ne zna koliko je OPG-ova prodano ‘ispod stola’.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković smatra da će Hrvatska biti spremna za kraj embarga. ‘Sigurno ćemo biti spremni. Možemo primijetiti u posljednje vrijeme rast cijena poljoprivrednog zemljišta. Danas smo dio jedinstvenog tržišta na kojem su cijene poljoprivrednog zemljišta znatno više nego u Hrvatskoj. Možemo očekivati rast cijena poljoprivrednog zemljišta’, kazala je Vučković za RTL.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay