Insekti diljem svijeta sve brže izumiru, a u prvom velikom znanstvenom radu na tu temu, objavljenom još prije dvije godine, stoji kako bi njihovo nestajanje značio “katastrofalan kolaps ekosustava”. Više od 40 posto vrsta insekata upravo propada, a trećina je ugrožena, utvrđeno je analizom. Stopa izumiranja je osam puta brža od stope izumiranja sisavaca, ptica i gmazova. Ukupan broj kukaca pada strmoglavo za 2,5% godišnje, a izvještaj sugerira da bi se izumiranje moglo dogoditi u roku od samo jednog stoljeća.

Dave Goulson, profesor je biologije na Sveučilištu u Sussexu, specijalist za pitanja očuvanja insekata, tvrdi kako je od presudne važnosti u škole uvesti edukaciju o važnosti insekata, kao i gradove učiniti što zelenijima. Profesor tvrdi i kako bi investiranje u insekte, moglo spasiti Planet. Naime, farme insekata, mogle bi biti postati temelj ljudske prehrane. Tako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova koje uzrokuju goveda

“Većinu Europljana i stanovnika Sjeverne Amerike odbija mogućnost jedenja insekata, što je neobično, jer s veseljem konzumiramo kozice (koje su uglavnom slične, segmentirane su i imaju vanjski kostur). Naši drevni preci zasigurno bi jeli insekte. Otprilike 80 posto svjetskog stanovništva redovito ih konzumira, a praksa je vrlo česta u Južnoj Americi, Africi i Aziji te među autohtonim narodima Oceanije. Za proizvodnju hrane iz insekta troši se manje energije i vode iz okoliša, a bolji su izvori proteina od životinja“, tvrdi Dave Goulson, te dodaje kako aktivnosti insekata pokreću stotine milijardi dolara vrijedne ekonomske djelatnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay