Njemački proizvođač luksuznih automobila  BMW najavio je rezanje 5.000 radnih mjesta. Iako čelni ljudi kompanije sa sindikatom pokušavaju postići dogovor o dobrovoljnom odlasku dijela radnika izgledno je da će veliki dio otkaza ipak na kraju biti prisilan.

Kao i većina automobilskih divova ni ova njemačka kompanija nije ostala imuna na udar krize nastale pandemijom koronavirusa. Kako bi smanjili broj radnika i koliko toliko očuvali poslovanje, financijski direktor Nicolas Peter za Bloomberg je objasnio kako će BMW za početak zaposlenike slati na neplaćeni dopust, dok će drugima s privremenim ugovorima smanjiti broj radnih sati. Na tom popisu mogli bi se naći i paketi za prijevremene mirovine, naglasio je glasnogovornik BMW-a.

Njemačka priprema paket bonusa za kupnju novih automobila

Njemačko ministarstvo gospodarstva predlaže u novom paketu poticaja pet milijardi eura vrijednu shemu bonusa za kupnju novih automobila, kazala su dva dobro upućena izvora.

Globalna prodaja automobila oštro je pala jer su tvornice i saloni automobila bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Nedavna anketa instituta Ifo pokazala je da su očekivanja u njemačkom automobilskom sektoru na najnižoj razini od 1991., nabraja Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay