Prošlog četvrtka na sjednici vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je internetsku stranicu entercroatia.mup.hr s obrascem koji bi trebali popuniti svi koji žele doći u Hrvatsku. U njemu se traže osnovni podaci o imenu, prezimenu, broju putovnice ili osobne iskaznice te potencijalnoj izloženosti koronavirusu. Formular zaista nije teško ispuniti pod jednim uvjetom – da znate jezik na kojem je napisan.

Morali bismo izaći u susret gostima

Skoro tjedan dana nakon predstavljanja formular se na stranici, koja je zajednički projekt Ministarstva turizma i Ministarstva unutarnjih poslova, može ispuniti samo na engleskom i hrvatskom jeziku. Engleski jest lingua franca 21. stoljeća, sveopći jezik kojim bi se svi trebali barem minimalno služiti, no osjetljiva turistička zemlja poput Hrvatske na to ne bi smjela računati, svojim bi gostima morala maksimalno izaći u susret i dati im mogućnost da formulare ispune na vlastitom jeziku. 

Manje od 10 posto dolazi s engleskog govornog područja

Od ukupno 8,3 milijuna turista koji su u srpnju i kolovozu 2019. došli u Hrvatsku, njih 750 tisuća stiglo je iz anglofonih zemalja, onih u kojima je engleski službeni ili jedan od službenih jezika. Manje od deset posto naših turista, dakle, koristi se engleskim kao svojim prvim jezikom. Za usporedbu, iz zemalja s njemačkog govornog područja došlo nam je preko dva milijuna gostiju, gotovo tri puta više nego iz zemalja s engleskog govornog područja. 

Značajan udio naših gostiju čine i gosti iz Češke, Mađarske, Slovačke, Poljske, njih je također više nego onih kojima je engleski materinski jezik. No obrazac nije ponuđen ni na njihovim jezicima. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay