Dok je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u travnju bila 40 posto manja nego u istom mjesecu lani, u svibnju je minus bio oko 18 posto, ali uz značajne razlike među djelatnostima. Kako je pojasnio ministar financija Zdravko Marić, pad u trgovini na malo iznosi oko pet posto, a kada se uzme u obzir da je relaksacija mjera počela 4. svibnja, onda iznosi svega 0,7 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu, s druge strane, vrijednost fiskaliziranih računa od 11. svibnja, kada su ukinute mjere relaksacije za tu djelatnost, pala je za oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u cijelom svibnju pad i veći.

Međutim, broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu nije pao u tolikoj mjeri, što ministar Marić drži “zanimljivim”. Kako je kazao, to je potaknulo Poreznu upravu da provjeri o čemu se radi, pa će “idućih dana malo detaljnije proanalizirati podatke”.

– Ako se utvrde određene nepravilnosti, morat će se i reagirati, kazao je ministar Marić. Nije želio iznositi nikakve pretpostavke ni zaključke o čemu je riječ, ali je napomenuo kako je prilikom donošenja mjera potpore Vlada gospodarstvu ujedno ukazala veliko povjerenje, pa to očekuje i zauzvrat. Kako Vladine mjere, uz ostalo, podrazumijevaju odgodu ili oprost poreznih davanja ako imaju određeni pad prihoda, može se pretpostaviti da su poduzetnici koji se bave ugostiteljstvom nastojali prikazati manji promet od onog koji ostvaruju i tako ostvariti državne potpore. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay