SEATTLE, 26. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Boeing je u prošloj godini ostvario prihode od 94,6 milijardi dolara, 2 posto manje nego godinu dana prije, a pala je i čista dobit najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova, ponajviše zbog pada isporuka vojnih zrakoplova.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, čista dobit Boeinga bila je lani za 5 posto manja nego godinu dana prije i iznosila je 4,9 milijardi dolara.

Poslovodstvo te američke kompanije procjenjuje da će u ovoj godini prihodi dodatno skliznuti u raspon između 90,5 i 92,5 milijardi dolara, no očekuje i poboljšanje dobiti po dionici.

“U idućem razdoblju nastojat ćemo povećati produktivnost i izvršenje programa”, poručio je predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dennis Muilenburg.

U prošloj je godini Boeing isporučio 748 putničkih zrakoplova, manje u odnosu na 762 godinu dana prije, no poručuje da je zadržao vodeće mjesto na tržištu petu godinu zaredom.

Lani je pao i broj isporučenih vojnih zrakoplova i helikoptera, pa su prihodi tog odjela tvrtke skliznuli za 7 posto.

Prihodi su pali i u odjelu svemirskog poslovanja i usluga zbog slabije potražnje za satelitima i modernizacijom zrakoplova.

No, u posljednjem lanjskom tromjesečju bilježi se rast potražnje za putničkim zrakoplovima, pa Boeing procjenjuje da bi u ovoj godini mogao isporučiti između 760 i 765 zrakoplova.

(Hina)