BRUXELLES, 26. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Globalna proizvodnja čelika porasla je u 2016. godini 0,8 posto, pri čemu je Kina, unatoč smanjenim kapacitetima, uspjela povećati proizvodnju i iskoristiti pojačanu potražnju, pokazuju podaci iz industrije.

Prošle je godine u svijetu proizvedeno ukupno 1,629 milijardi tona sirovog čelika, u odnosu na 1,615 milijardi tona proizvedenih u 2015., pokazuje izvješće Svjetskog udruženja za čelik.

Na Kinu otpada oko polovine svjetske proizvodnje čelika i oko polovine viška proizvodnih kapaciteta, koji je procijenjen na 350 milijuna tona.

Peking je prošle godine smanjio kapacitete za 45 milijuna tona, pri čemu većina zatvorenih pogona ionako više nije proizvodila. Stoga je proizvodnja čelika u azijskom divu ponovo porasla u 2016., potaknuta 60-postotnim skokom cijena čelika koji je dijelom bio rezultat vladinih najava smanjenja proizvodnih kapaciteta.

Kina planira u razdoblju od 2016. do 2020. godine godišnje zatvarati 100 do 150 milijuna tona proizvodnih kapaciteta. Ove su godine također obećali da će do kraja lipnja u potpunosti eliminirati proizvodnju čelika niske kvalitete, što bi trebalo rezultirati smanjenje proizvodnje za oko četiri posto.

“U četvrtom su tromjesečju 2016. cijene čelika na svim tržištima znatno porasle. U Kini je potražnju prošle godine podupro snažan oporavak ulaganja u nekretnine”, ističe Chris Houlden iz konzultantske kuće CRU.

Izvješće WSA također pokazuje blagi pad japanske proizvodnje u 2016., za 0,3 posto, na 105 milijuna tona. Japan je drugi proizvođač čelika u svijetu.

U Indiji, trećem najvećem svjetskom proizvođaču, proizvodnja je, pak, skočila 7,4 posto, na 96 milijuna tona.

U Europskoj uniji proizvodnja čelika smanjena je 2,3 posto, dok se u Sjevernoj Americi zadržala na razini prethodne godine, pokazuju podaci udruženja.

(Hina)