NEW YORK, 26. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u srijedu indeksi dosegnuli nove rekordne razine, pri čemu se Dow Jones indeks po prvi puta u povijesti probio iznad 20.000 bodova, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i odlukama američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dow Jones skočio je 155 bodova ili 0,78 posto, na 20.068 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,80 posto, na 2.298 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 posto, na 5.656 bodova.

Novi rekordi indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica u financijskom sektoru, za 1,7 posto, dok su sektori osjetljivi na rast kamata, kao što su komunalni, nekretninski i telekomunikacijski, oslabili.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, među ostalim, Boeinga.

Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih gotovo 70 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje dvije godine. Još prošloga tjedna očekivali su rast zarada za 6,3 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i ispunjavanje obećanja predsjednika Trumpa. Premda još nije izašao s detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, Trump je povukao neke druge poteze koji pokazuju da kani provesti ono što je govorio u izbornoj kampanji.

Tako je potpisao uredbe o labavljenju regulacija u domaćem proizvođačkom sektoru i nastavku gradnje dvaju naftovoda kako bi proširio energetsku infrastrukturu.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks probio se po prvi puta u povijesti iznad granice od 20.000 bodova. Nadomak te granice taj se indeks našao 6. siječnja, no zbog nesigurnosti ulagača u to hoće li Trump ispuniti obećanja iz izborne kampanje posljednjih je tjedana izgubio na zamahu.

“To je definitivno bila granica na koju je tržište bilo fokusirano posljednjih mjeseci i počeli smo sumnjati hoće li je Dow Jones probiti. Posebno ohrabruje uspon cijena dionica u financijskom sektoru koji predvodi na tržištu”, kaže Julian Emanuel, strateg u švicarskoj banci UBS.

Financijski je sektor najviše porastao od kada je 8. studenoga Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću jer je predsjednik obećao smanjenje regulacija u tom sektoru.

Uz to, očekuje se da će Trumpove najavljene politike potaknuti rast gospodarstva, ali i inflacije, pa bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što pogoduje bankama.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.164 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,82 posto, na 11.806 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 4.877 bodova.

(Hina)