ZAGREB, 25. siječnja 2017. (Hina) – Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u srijedu su oslabili, dok je likvidnost nešto popravila blok transakcija dionicama AD Plastika u iznosu od 3,5 milijuna kuna. 

Crobex je oslabio za 0,24 posto, na 2.087,78 bodova, a Crobex10 za 0,37 posto, na 1.206,42 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je oko 2,9 milijuna kuna manje nego jučer, no danas je u blok prometu dionicama AD Plastika ostvareno dodatnih 3,5 milijuna kuna prometa. Dionicama AD Plastika u bloku se trgovalo po cijeni od 140 kuna, koliko im je iznosila i zadnja cijena u redovnom trgovanju, što je 0,14 posto više nego jučer. U redovnom je trgovanju dionica AD Plastika imala promet od 368,3 tisuće kuna.

Najtrgovanija i jedina s milijunskim prometom u redovnom trgovanju bila je dionica Jamnice, s ostvarenim prometom od 1,1 milijun kuna. Cijena dionici Jamnice je smanjena za 0,35 posto, na 143.500 kuna.

Dionicama Valamar Riviere cijena stagnira na 38,85 kuna, a njima je ostvaren promet od 804,8 tisuća kuna.

Po prometu, koji je iznosio 763,3 tisuće kuna, slijede dionice Optima telekoma, kojima je cijena snižena za 3,51 posto, na 2,75 kuna. Dioničari Optime na današnjoj su izvanrednoj skupštini odobrili da se toj telekom tvrtki pripoji H1 telekom te donijeli odluku o povećanju temeljnog kapitala radi provedbe pripajanja. Na skupštini je odobren ugovor o pripajanju između Optima telekoma i H1 telekoma sklopljen 29. srpnja 2016. godine. Ta odluka stječe pravni učinak donošenjem pozitivnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o dopuštenosti koncentracije Optime i H1 te pozitivnog rješenja te agencije o zahtjevu Hrvatskog telekoma za produljenjem uvjetno dopuštene koncentracije HT-a nad Optima telekomom, navodi se u izvješću sa skupštine. Donošenje pozitivnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja uvjet je da pravi učinak steknu i odluke skupštine o povećanju temeljnog kapitala radi provođenja pripajanja te o dopuni predmeta poslovanja. Dioničari su na skupštini, naime, prihvatili odluku da se temeljni kapital poveća za 58,7 milijuna kuna, na 694,4 milijuna kuna. To će se povećanje provesti izdavanjem 5.886.456 novih redovnih dionica na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa 10 kuna. Nove dionice bit će raspoređene dioničarima H1 telekoma prema omjeru zamjene 1:0,75 te će oni za jednu dionicu H1 telekoma steći 0,75 dionica Optima telekoma. Dioničari Optima telekoma na skupštini su donijeli i odluku o dopuni predmeta poslovanja (djelatnosti), i to djelatnošću “usluge informacijskog društva”.

Više od pola milijuna kuna prometa na Burzi su danas imale još samo dionice Leda, 634,2 tisuće kuna, a cijena im je pala za 3,69 posto, na 10.402 kune.

Dionicama Podravke, pak, cijena je porasla za 0,92 posto, na 384 kune, uz promet od 485,2 tisuće kuna. Jutarnjih list danas je objavio da je Podravka poslala neobvezujuću ponudu za preuzimanje Mlinara, u potpunom vlasništvu Mate Škoje, preko slovenskog Žita. Pozivajući se na dobro upućene izvore u vrhu Podravke, taj list piše da je slanje ponude navodno dogovoreno sa Škojom. No, to još ne znači da će posao biti realiziran, jer Mlinara navodno ozbiljno mjerkaju i u slovensko-srpskoj grupaciji Don Don. Jutarnji list navodi i da bi se Podravkina ponuda za preuzimanje Mlinara mogla kretati u rasponu od 400 do 500 milijuna kuna. U povodu tih medijskih napisa, iz Mlinara su izvijestili da njihov vlasnik Mato Škojo svake godine dobiva konkretne ponude za kupnju te mlinarsko-pekarske kompanije, ali da se do sada nije odlučio na prodaju. Iz Podravke su Hini kratko odgovorili da “u ovome trenutku ne postoje nikakve cjenovno osjetljive informacije o kojima bi trebali informirati javnost”.

Rast cijene od 0,90 posto, na 58,52 kune, danas je imala dionica Zagrebačke banke, kojom je ostvaren promet od 217,6 tisuća kuna.

Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa, blaži rast cijene, za 0,42 posto, imale su redovne dionice Adris grupe, dok je za više od jedan posto pala cijena dionicama Uljanik plovidbe, za 1,67 posto, te Dalekovoda, za 2,38 posto.

(Hina)