U rujnu u Europi prodano 2,2 milijuna automobila manje nego u kolovozu

Europska automobilska industrija doživjela je u runu jedan od najgorih padova u svojoj povijesti. Prodaja automobila u zapadnoj Europi u rujnu je pala na 9,7 milijuna vozila s 11,9 milijuna u kolovozu. Nijemci su tako prodali 2,3 milijuna vozila ili najmanje još od sredine 2020. godine. Radi se o oko pola milijuna automobila manje prodanih u odnosu na kolovoz. Prosječna prodaja na njemačkoj nacionalnoj razini u razdoblju 2017.-2019. iznosila je pak 3,5 milijuna vozila.

Britanska automobilska industrija doživjela je pak u rujnu najgori mjesec u zadnjih 20 godina prodavši ukupno 1,2 milijuna automobila.

Francuski proizvođači pali su s prosjeka od 1,7 milijuna vozila od siječnja do kolovoza na 1,6 milijuna vozila. Prije pandemije, u 2019. godini, prodavali su po 2,2 milijuna vozila mjesečno.

U Italiji je pak u rujnu prodano 1,3 milijuna vozila, što je 400 tisuća manje nego u prethodnom mjesecu. Podaci su to organizacije LMC Automotive.

Ako se gledaju velike proizvođačke grupe čini se kako je najlošije prošao Daimler. Kompanija je značajno smanjila procjene ukupne prodaje Mercedes-Benza. U rujnu im se prodaja praktično prepolovila.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr