Više tehnoloških kompanija najavilo je otpuštanja ovog mjeseca, što je izazvalo bijes i frustraciju radnika. Hoće li broj otkaza dosegnuti više od 260 tisuća kao i prošle godine?

U nekim su slučajevima zaposlenici javno objavljivali o otpuštanjima i ti su videozapisi postali viralni. Njihove s reakcije varirale; od šoka do rezignirane ogorčenosti.

Stručnjaci procjenjuju kako ovogodišnji val otkaza nema toliko veze s gospodarskim kretanjima, koliko s prigovorima investitora kako velike tehnološke tvrtke imaju prevelik broj zaposlenih i pokazali velike rezove troškova.

Dio se može pripisati i prekomjernom zapošljavanju tijekom i nakon pandemije. Također, tehnološke tvrtke obično se suzdržavaju ulagati u razvoj svojih djelatnika, već radije zapošljavanju vanjske stručnjake.

Ipak, otpuštanja su unijela kaos u tvrtke poput Googlea, čiji djelatnici nisu naviknuti na tako velike rezove. Iz Googleovog sindikata upozorili su kako to dovodi do povećanog radnog opterećenja za one koji su zadržali posao i povećanu razinu tjeskobe oko budućnosti. To će, naveli su, prestati jedino ako se radnici organiziraju, prenosi Euronews.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Yan Krukau