Njemačka je lani imala najgore ekonomske rezultate među najjačima u svijetu. Kažu to u MMF-u u kojemu upozoravaju na trend na koji je naš HNB upozoravao još prije koju godinu: zombi tvrtke, praktički mrtve, no bauljaju statistikom živih samo zbog pandemijske pomoći države, šire svoj udjel, pa sada kada potpore presušuju zavladala je pošast stečajeva.

Konkretnije, njemački su stečajevi u deset prošlogodišnjih mjeseci porasli čak 24 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., uz galopirajući rast neplaćanja: nenaplativi su iznosi lani premašili 1,2 bilijuna eura, što je čak 44 posto više nego u 2022.

Kompot zelene politike koja je ugasila alternative ruskome plinu, potopa njemačkih proizvođača ‚fosilnih‘ automobila, pandemijsko-ratne krize i ružnih geopolitičkih igrokaza nokautiralo je europski motor rasta. Na koji je Hrvatska itekako trgovinski oslonjena. Stoga se svi mogući scenariji, vrijeme i opcije oporavka pažljivo zapisuju.

Pa, u kojem će smjeru njemačka recesija? Analitičar Ivica Brkljača kaže da iako Njemačka tehnički nije zabilježila recesiju, odnosno pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, ipak im je BDP u cijeloj 2023. pao 0,3 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Gerald Lobenwein from Pixabay