Eurozastupnici su u Strasbourgu u raspravi o društvenim i gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini podržali oporezivanje izvanredne dobiti koje su krizi ostvarile energetske kompanije, a taj je višak hrvatska zastupnica Biljana Borzan nazvala ratnim profiterstvom.

Eurozastupnici su zatražili mjere solidarnosti s najpogođenijima energetskom krizom izazvanom ratom Rusije protiv Ukrajine i žele da se teret krize prerasporedi na one koji su u njoj ostvarili neočekivanu dobit.

Komisija je već iznijela svoje planove za takav privremeni namet, definiran kao porez solidarnosti. 

Češki ministar Ivan Bartoš je, govoreći ispred Vijeća EU-a kojemu predsjeda njegova zemlja, istaknuo da EU traži zajednički odgovor kako bi europske ‘građane i tvrtke zaštitio od posljedica nepravednog rata i osigurao im održivu cijenu troškova života‘.

Borzan: Uzmimo bogatima, dajmo siromašnima

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (S&D) je rekla kako se trošak krize ne smije prebiti preko leđa građana, već onih koji su u krizi značajno profitirali.

– Vrijeme je da uzmemo onima koji imaju, a damo onima koji nemaju. Nekima je kriza bogom dana! Digitalni divovi – premda ostvaruju goleme profite, otpuštaju radnike. Farmaceutske tvrtke su prodajom cjepiva postale bogatije od država koju su javnim novcem subvencionirale razvoj tih istih cjepiva. Višak dobiti energetskih kompanija u ovoj godini će biti 200 milijardi eura. To je ratno profiterstvo – naglasila je Borzan.  

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay