Irena Weber, glavna direktorica HUP-a, u N1 Studiju uživo komentirala je cijene goriva i općenito rast cijena energenata i njihov utjecaj na poduzetništvo. “Ako radite usporedbu na prosječnu plaću od 10 000 kuna neto, platit ćete godišnje oko 18 000 kuna poreza na dohodak. Ali, ako iznajmljujete kuću ili apartman, plaćate paušal koji varira 300-400 kuna, dakle porezno opterećenje je gotovo nepostojeće i mislim da je nepravedno.

Smatra da bi se fleksibilnijim zakonom moglo utjecati na demografske prilike. “Plaća nije glavni motiv iseljavanja ljudi, msilim da bi snažnije rasterećenje poreza na dohodak pozitivno utjecalo na demografske trendove i povratak naših iseljenih ljudi iz stranih zemalja.”

Weber navodi da bi iznajmljivači stanova i vila trebali sudjelovati u doprinosu državnom budžetu.

“Ako radite usporedbu na prosječnu plaću od 10 000 kuna neto, platit ćete godišnje oko 18 000 kuna poreza na dohodak. Ali, ako iznajmljujete kuću ili apartman, plaćate paušal koji varira 300-400 kuna, dakle porezno opterećenje je gotovo nepostojeće i mislim da je nepravedno. Bilo bi pravedno da i oni doprinose i u zdravstveno i u mirovinsko i državni budžet. Trebamo smanjiti porezno opterećenje rada jer ovo je poruka da se rad penalizira”, poručila je Weber.

“Porezno rasterećenje nema alternativu”, dodala je.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay