Ekonomska neizvjesnost, inflacija i rast cijena uvelike su utjecali na potrošačku psihu pa tako mnogi žele platiti samo ono što koriste i ne ulaziti u velike godišnje ili višegodišnje ugovore i pretplate. Upravo zato softverske tvrtke sve više prihvaćaju ‘pay-as-you-go‘ poslovni model koji korisnicima omogućuje da plaćaju onoliko koliko koriste.

Model je popularizirala tvrtka Snowflake, a trenutno privlači nove klijente proizvoda za pohranu podataka i analitiku koji samo žele platiti ono što im je potrebno bez vezivanja ugovorima, dok tvrtke koje su čvrsti zagovornici pretplatničkog modela bilježe slabiji promet.

Snowflake je danas već iskusna tvrtka u modelu ‘plati ono što koristiš‘, no kako je potvrdio financijski direktor tvrtke Chris Degnan, kada su 2013. godine krenuli u novi sustav naplate za koji druge tvrtke nikada nisu ni čule, Snowflake je morao izgraditi vlastiti sustav budući da je većina procesora za plaćanje bila usmjerena na obradu pretplata. Danas ih pak, kako vele, zovu i pitaju o prelasku na ‘Snowflakeov model‘.

Moćan alat za mala poduzeća

I druge tvrtke s poslovanjem ‘u oblaku‘ kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet već neko vrijeme svojim klijentima naplaćuju na temelju iskorištenog prostora, a prema istraživanju tvrtke OpenView Partbers, do kraja 2023. godine sve više će se tvrtki softverskih tvrtki okrenuti ‘pay-as-you-go‘ modelu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay