Zbog modernizacije koja je u tijeku Rafinerija nafte Rijeka ne može raditi cijelo vrijeme. Nova obustava rada trajat će od studenog do početka travnja iduće godine. Iz Ine poručuju da će učiniti sve da u tom razdoblju osiguraju neprekidnu sigurnost opskrbe domaćeg tržišta. Međutim zbog prestanka rada rafinerije u problemima će se naći mali distributeri koji od Ine kupuju derivate za svoje benzinske postaje

Prema tvrdnjama iz dobro upućenih naftaških krugova, Ina će do veljače imati dovoljne količine goriva, ali period od veljače do travnja morat će premostiti kao i drugi distributeri, kupnjom derivata na tržištu, te bi u tom razdoblju mogla generirati gubitke.

Iz tog razloga Ina je promijenila Opće uvjete prodaje naftnih derivata, na temelju kojih ugovara poslove s malim distributerima. U njih je ugradila klauzulu prema kojoj uslijed bilo kakvih promijenjenih okolnosti na tržištu (poremećaja cijena, Vladine regulacije cijena i sl.) ima pravo u svakom trenutku trajanja ugovora korigirati veleprodajne cijene, bez ikakve obveze za nastalu štetu.

Iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima zasad ne žele službeno komentirati odluku Ine. Udruga okuplja više od 60 malih firmi koje upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske.

Neslužbeno tportal doznaje da su ogorčeni i u strahu jer ih nitko ne štiti od poteza Ine koji im mogu nanijeti velike gubitke.

Na naš upit iz Ine su potvrdili da rafinerija prestaje s radom od studenog do početka travnja iduće godine, ali nisu objasnili zbog čega su promijenili Opće uvjete prodaje naftnih derivata i kako će to utjecati na njihove kupce.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay