Ako uzmete udio turizma u gospodarstvu i razinu nominalnog BDP-a po stanovniku i povučete korelaciju, ona je negativna. Dakle, države koje imaju visok udio turizma u gospodarstvu uglavnom su siromašne. Međutim, suprotan smjer itekako je moguć. Primjerice, Dubai ima golem priljev od drugih djelatnosti pa si onda može priuštiti nevjerojatne umjetne turističke atrakcije

Dugo se u turističkom sektoru, o kojem ovisi vrlo visok udjel stanovnika na obali, nisu napravili veći iskoraci niti su se operativno provodili strateški planovi na kojima su do sada radili gotovo svi konzultanti iz turističkog područja u Hrvatskoj. Ekonomist i savjetnik u turizmu Branko Bogunović s tri je partnera 2016., nakon odlaska iz zagrebačkog ureda globalne konzultantske kuće Horwath HTL, pokrenuo konzultantsku tvrtku HDC (Hotel & Destination Consulting) te je sa svojim timom proveo studije održivosti u Zadarskoj i Istarskoj županiji koje pokazuju koliko je postojeća infrastruktura dugoročno neodrživa.

Trendove i razvoj turizma promatra malo drukčije od tradicionalnog brojenja turista i noćenja. U savjetničkoj karijeri vodio je više od pedeset projekata u turizmu i sudjelovao u njih više od 150, uglavnom povezanih sa strateškim planiranjem i razvojem, upravljanjem te u posljednje vrijeme praćenjem održivosti i izračuna prihvatnoga kapaciteta. Znanstveni je suradnik na Fakultetu ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković‘ u Puli, gdje su mu specijalnosti inovacije i razvoj turističkih proizvoda. Prema znanstvenom je habitusu prije svega stručnjak za turistički razvoj i ekonomiku turizma.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay