Izmjene Zakona o turizmu prošle su javno savjetovanje i prema planu će stupiti na snagu od prvog dana sljedeće godine.

Širenje ovlasti općina i gradova, uvodi se novi doprinos

Velike ovlasti dobit će gradovi i općine. Moći će donijeti odluku o ograničavanju broja, vrste i kategorije turističkih i ugostiteljskih objekata na svom području, upravljati turističkim tokovima i uvoditi turistički ekološki doprinos.

Pojednostavljeno, time će se lokalnim vlastima dati pravo da zabranjuju otvaranje novih apartmana, restorana i kafića. Dodatno mogu ograničiti i broj turista koji borave na njihovom području, kao i broj kratkotrajnih posjetitelja.

Uvođenjem turističkog ekološkog doprinosa gradovima i općinama se u principu daje pravo za naplatu dodatnog poreza, a odluka o njegovoj visini u potpunosti je u nadležnosti lokalne samouprave.

Državni poticaji, porezne olakšice, neće se naplaćivati zakup državne imovine

Turizam je zasad jedna od rijetkih grana gospodarstva u Hrvatskoj koje država ne subvencionira, s iznimkom relativno malih mjera poput izgradnje bazena. Novim Zakonom o turizmu to se mijenja i uvodi novi sustav poticajnih mjera.

Neće se popraviti temeljni problemi, apartmanizacija i izražena sezonalnost

Naglasak izmjena stavljen je na održivost turizma u Hrvatskoj. To je u skladu sa smjernicama EU, ali neće imati većeg utjecaja na popravljanje dva glavna problema turizma u Hrvatskoj – visoke sezonalnosti i prevelike apartmanizacije.

U ukupnom turističkom smještaju Hrvatske apartmani sudjeluju s golemih 61 posto, što je rast udjela od 22 postotna boda od 2000. godine. U istom razdoblju broj kreveta u hotelskom smještaju ostao je gotovo isti. U turističkim zemljama poput Italije, Španjolske, Grčke i Portugala između 19 i 35 posto turističkog smještaja otpada na apartmane.

Pristup problemu je pogrešan jer pokušava riješiti posljedice, a ne uzrok. Lokalne jedinice dobit će pravo da prisilno zabrane širenje apartmana na svom području, ali s obzirom na to da su lokalne jedinice u Hrvatskoj male i brojne, efekt će biti minimalan ako susjedne lokalne jedinice ne zabrane daljnju izgradnju apartmana.

Logika je točna jer je Hrvatska “najsezonalnija” turistička destinacija u Europi. To znači da većina turista dolazi u samo jednom periodu godine, dok turizam praktički ne postoji u ostatku godine.

Porezno favoriziranje apartmana ostaje, apartmanizacija će se nastaviti

Nijedan od dva glavna problema država neće riješiti intervencijama kakve se najavljuju novim Zakonom o turizmu jer je problem stvorila upravo država poreznom politikom. Apartmanizacija i sezonalnost nisu toliko rezultat “neobuzdanog” slobodnog tržišta koliko su posljedica poreznog favoriziranja djelatnosti iznajmljivanja apartmana.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay