PARIZ, 31. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Cijene nekretnina u Parizu ovoga će ljeta doseći nove rekordne razine, jer kupci, mnogi među njima Britanci, nastoje dobiti stanove u najprivlačnim četvrtima francuske prijestolnice, smatraju analitičari tržišta nekretnina.

“Broj kupaca raste nezaustavljivo. Potražnja je premašila ponudu, osobito za vrijednije nekretnine, možda i zbog Brexita”, izjavio je pariški javni bilježnik Thierry Delesalle.

I dok su Talijani najveća grupa inozemnih kupaca stanova u Parizu, sa 17-postotnim udjelom u prodajama nekretnina stranim kupcima, Britanci se nalaze na drugom mjestu, s 10-postotnim udjelom.

Već u prva tri mjeseca ove godine cijene postojećih stanova u Parizu porasle su za 5,5 posto na 8.450 eura po četvornom metru, prema procjenama Komore bilježnika u Parizu i regije Ile-de-France.

U srpnju bi se cijene mogle još više povećati, na 8.800 eura po četvornom metru, navodi se u istraživanju, temeljenom na preliminarnim ugovorima koji su pripremljeni za potpisivanje. Prethodni rekord od 8.460 eura po četvornom metru postignut je u ljeto 2012. godine.

Cijene nekretnina u Parizu padale su u posljednje tri ili četiri godine, dotaknuvši 7.880 eura po četvornom metru. No, nakon ljeta 2015. cijene apartmana u glavnom francuskom gradu ponovno rastu.

U najprivlačnijim gradskim četvrtima grada ili arondismanima cijene su porasle su iznad 11.000 eura po četvornom metru, procjenjuju javni bilježnici.

(Hina)