ZAGREB, 31. svibnja 2017. (Hina) – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dva nova natječaja za provedbu operacije 4.2.1 “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”, za koje je ukupno  raspoloživo 300 milijuna kuna, priopćila je u srijedu ta agencija. 

Jedan se natječaj pritom odnosi na mikro, male i srednje korisnike, s ukupno raspoloživim iznosom javne potpore od 180 milijuna kuna, a drugi s iznosom od 120 milijuna kuna namijenjen je korisnicima iz kategorije velike tvrtke. Cilj natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje.

Prihvatljivi korisnici za oba natječaja su fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU, uključujući početnike, kao i fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU.

Nadalje, na natječaj se mogu prijaviti i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima koji uređuju rad proizvođačkih organizacija, pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU.

Sufinanciranje po pojedinom projektu iznosi najviše 50 posto, dok se iznos moguće potpore kreće od 15.000 do 3 milijuna eura za sektor prerade mesa i mlijeka, odnosno 2 milijuna eura za ostale sektore.

Za početnike je najviši iznos potpore ograničen na 200.000 eura po projektu.

Dozvoljeni troškovi su građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu proizvoda iz Dodatka I. Ugovora o EU, centara, odnosno sabirališta za sakupljanje i preradu otpada, ostataka iz poljoprivredne proizvodnje i nusproizvoda životinjskog podrijetla.

U obzir dolaze i građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ostalih gospodarskih objekata, upravnih prostorija, objekata za obradu otpadnih voda u preradi i trženju, filtriranje zraka i rashladne sustave, laboratorija za vlastite potrebe korisnika koji su u funkciji djelatnosti prerade.

Sufinancirat će se također i kupnja gospodarskih vozila, poljoprivrednih strojeva i opreme te kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta.

Podnošenje zahtjeva za tu investicijsku potporu počinje 26. lipnja, dok je krajnji rok za dostavu zahtjeva 31. srpnja.

“Odlukom da i za operaciju 4.2.1  raspoloživa sredstva razdvojimo u dvije skupine, za mikro, male i srednje korisnike te za velike kompanije svim potencijalnim korisnicima s takvim modelom omogućili smo ravnomjerniji pristup sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. S ovih 300 milijuna kuna i nedavno objavljenih pet natječaja teških zajedno 600 milijuna kuna značajno smo podigli ljestvicu u povlačenju potpora raspoloživih kroz Program ruralnog razvoja. Ovakvim tempom namjeravamo nastaviti, stoga sam optimist i vjerujem kako će ukupan iznos od gotovo 2,4 milijarde eura kroz 16 mjera Programa biti iskorišten u cijelosti“, istaknuo je povodom raspisanih natječaja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Uz nove natječaje, navodi se u priopćenju, do sada je u 2017. godini otvoreno 1,5 milijardi kuna vrijednih natječaja iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske, što znači da je trenutno u optjecaju polovica raspoloživih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj namijenjenih podizanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede.

(Hina)