Od travnja će u Zagrebu ured imati i stalni pravni savjetnik iz SAD-a. Od travnja 2022. godine trebao bi raditi u glavnog gradu Hrvatske, a bit će zadužen za cijeli zapadni Balkan

Nakon što je europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi svoj mandat započela u uredu u Zagrebu, u borbi protiv korupcije stiže joj i pomoć iz SAD-a. Naime, američko Ministarstvo pravosuđa raspisalo je natječaj za stalnog pravnog savjetnika u sektoru kriminala. Koga god da imenuje predsjednik Joe Biden, od travnja 2022. trebao bi raditi u Zagrebu, a bit će zadužen za cijeli zapadni Balkan.

– Misija Ureda kaznenog odjela za razvoj, pomoć i obuku tužitelja u inozemstvu (OPDAT) je pružiti tehničku i pravnu pomoć koja će poboljšati sposobnosti institucija iz sektora pravosuđa i ostatka represivnog aparata. Ured je zadužen za pomoć u borbi protiv terorizma, međunarodnog organiziranog kriminala, korupcije, gospodarskog kriminala, trgovine ljudima i ostalih kaznenih djela – stoji u opisu posla.

Natječaj je raspisan istodobno kad su u javnost izlazili detalji propusta glavne državne odvjetnice i ravnateljice Uskoka u slučaju Žalac, pa strani analitičari vjeruju da je dolazak posebnog pravnog savjetnika poruka i premijeru Plenkoviću da počisti redove. 

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay