Ovo je 10 ključnih prednosti ulaska unutar vanjskih ‘zidina‘ Unije

Što Hrvatska i njezini građani dobivaju s izvjesnim skorim ulaskom u Schengenski prostor? Da bi se to lakše shvatilo valja ukratko objasniti što Schengen zapravo jest. A on je jedan od temelja europskog projekta.

Od osnivanja 1995. godine, kada su na tom području ukinute kontrole granica, sloboda kretanja diljem Europske unije postala je stvarnost. Građani mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi svoje umirovljeničke dane bilo gdje u Europskoj uniji. Ovo pravo olakšava putovanja mnogim turistima i poslovnim ljudima.

1. Schengen, uz euro, znači završetak hrvatskog procesa europskih integracija. S jedne strane “verificira” povjerenje drugih zemalja u Hrvatsku, a s druge – ulazak u Schengenski prostor i eurozonu znači da se građani Hrvatske baš u svim aspektima izjednačuju sa zemljama jezgre Europe odnosno “starim” članicama Unije. Prihvaćajući ovaj najviši međusobni stupanj obveza, Hrvatska se s “periferije” – bez obzira na geografsku poziciju – pomiče prema tom europskom centru.

2. Specifična je prednost – manje važna za uređenije države – u tome što će s “kompletiranjem” integracija hrvatski građani biti mnogo sigurniji da buduće političke garniture, koje će oni izabrati, neće moći napraviti preveliku štetu u zemlji jer će ih standardi ovakve, pune integracije, u tome kočiti. Ta je prednost, doduše, naglašenija kod ulaska u europrostor, više nego u Schengen.

3. Tko zna što budućnost nosi! Ako se Europa ponovno jako zatvori – ekonomski, granično ili na bilo koji drugi način – ipak je bolje biti unutar zidina Europe, a ne pod njima i s vanjske strane. U kriznim situacijama, zemlje Schengena imat će viši stupanj sigurnosti. Čak i ako se Schengen uruši, zemlje koje su bile članice međusobno će bliže surađivati, nego s onima koje nisu.

Cijeli članak i ostalih 7 prednoszi možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay