London i Ženeva su najskuplji gradovi za život u Europi, a kada se u obzir uzmu i prihodi građana, Zagreb se našao na nimalo laskavom četvrtom mjestu ljestvice najmanje priuštivih gradova po kriteriju najma jednosobnog stana. Ispred nas su samo Budimpešta, Prag i Lisabon.

Izračunao je to magazin The Economist kroz svoj “Carrie Bradshaw indeks”, kojim su analizirali u kojim si velikim gradovima samci, baš kao što je to uspjelo zvijezdi “Seksa i grada” u New Yorku, mogu priuštiti najam jednosobnog stana. Prošle su godine analizirali samo američke gradove, a ove su godine na red došli i europski.

Europski popis sastoji se od 35 gradova, od Londona do Ankare, a ideja na kojoj se istraživanje temelji je da samci ne bi smjeli potrošiti više od 30 posto svog dohotka samo na stanarinu. Tako su za svaki grad najprije izračunali “preporučenu plaću unajmljivača”, odnosno onu od koje nakon oduzimanja 30 posto i dalje ostaje dovoljno novca za normalan život. Radi jednostavnije usporedbe, svi su prihodi izraženi u dolarima.

London i Ženeva zahtijevaju najveće prihode od solo unajmljivača, godišnje više od 95 tisuća dolara. U oba grada je nenaseljeno manje od jedan posto stambenih prostora, što potiče dodatni rast cijena. Na dnu europske ljestvice je Ankara, u kojoj je samcima godišnje dovoljno 18 tisuća dolara.

Općenito, više je gradova u kojima stanovi nisu priuštivi nego onih u kojima jesu. U pozitivnu su se kategoriju, osim Bonna, smjestili engleski Reading, Berlin, Oslo, Luksemburg, Beč, Helsinki, Haag, Bruxelles, Lyon, Karlsruhe i Bern.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Marko Tomic from Pixabay