LONDON, 2. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Britanska vlada objavila je u ponedjeljak planove o izgradnji 17 novih gradova i sela širom Engleske u sklopu nastojanja da ublaži kronični manjak stambenog prostora.

Nove “vrtne” zajednice na potezu od Cumbrije na sjeverozapadu do Cornwalla na krajnjem jugozapadu Engleske bit će dio plana o izgradnji do 200 tisuća novih stambenih jedinica, stoji u izjavi britanskog ministra stanogradnje i planiranja Gavina Barwella.

U ponedjeljak je ministar prvi puta objavio konkretne lokacije za planiranu gradnju, uz napomenu da će država ublažiti ograničenja u domeni prostornog uređenja i dodijeliti ukupno 7,4 milijuna funta (9,1 milijun dolara) pomoći pri financiranju gradnje.

Najavljenih 200 tisuća novih stambenih jedinica tek su djelić od najavljenih milijun kuća koje je vlada obećala izgraditi u razdoblju od 2015. do 2020. godine u ionako gusto naseljenoj zemlji, primjećuje Reuters.

Više je vlada obećavalo da će se pozabaviti nestašicom koja je dovela do spiralnog rasta cijena nekretnina u Londonu i ostalim većim gradovima, zbog čega su mnogim kupcima postale nedostupne.

Građevinski poduzetnici žale se pak na nedostatak raspoloživog zemljišta i na stroge zakone o prostornom uređenju koji zabranjuju gradnju u “zelenom pojasu” oko postojećih gradova i daju tijelima lokalne uprave ovlasti za blokadu gradnje.

Britanska vlada lani je zatražila od lokalnih vlasti da se izjasne jesu li zainteresirani za gradnju vrtnih gradova, utemeljenih na zamisli iz 19. stoljeća o stambenom zbrinjavanju rastućeg stanovništva u samodostatnim gradovima, okruženima prirodom.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, Howard Ebenezer, engleski teoretičar umjetnosti i urbanist, autor je ideje o “vrtnome gradu”, samostalnom naselju u zelenilu koje će osigurati primjerenije uvjete života nego prenapučeni velegradovi. Ebenezer je prve vrtne gradove organizirao u Engleskoj početkom 20. stoljeća.

(Hina)