ZAGREB, 2. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatsku je u prosincu prošle godine posjetilo više od 280 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo 667,4 tisuće noćenja, a ti su dobri rezultati potvrdili odličnu turističku 2016. godinu tijekom koje ostvareno ukupno 16,35 milijuna dolazaka i 91,46 milijuna noćenja, objavila je u ponedjeljak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

U Hrvatskoj je u prosincu ostvareno 280.218 turističkih dolazaka i 667.372 noćenja, pokazuju službeni podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim kapacitetima, te podaci sustava eCrew, koji sadrži turistički promet nautičkog čartera, navodi se u priopćenju.

Napominjući kako je u prosincu 2015. godine ostvareno oko 528 tisuća noćenja, iz HTZ-a ističu kako porast broja noćenja (za oko 140 tisuća) predstavlja pokazatelj kako hrvatske destinacije privlače sve više turista i izvan glavnih ljetnih mjeseci.

U priopćenju se prenosi i izjava direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića kako hrvatski turistički sektor u 2017. godinu ulazi s odličnim rezultatima, ali i velikim očekivanjima.

“Hrvatski turizam iz godine u godinu ostvaruje odlične rezultate te sukladno tome ima i vrlo značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo zemlje. Očekivanja u ovoj godini neće biti ništa manja, želimo nastaviti s trendovima rasta i jačanja nacionalnog turističkog branda”, rekao je Ivičić, koji je uvjeren kako je pred nama još jedna dobra sezona kojoj će cjelokupni turistički sektor pristupiti na kvalitetan i odgovoran način.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe kako je tijekom protekle godine hrvatski turizam ostvario izuzetne rezultate i to zahvaljujući dobrom radu privatnog, ali i javnog sektora, odnosno njihovom sinergijom u svim aktivnostima vezanim uz poslovanje u turizmu.

“Ove godine očekuju nas nove investicije u turizmu u iznosu od 800 milijuna eura, kao i projekti namijenjeni produljenju sezone, uz koje ćemo vjerujem ostvariti još bolje rezultate u vidu turističkog prometa te povećati potrošnju u turizmu”, kazao je Cappelli.

Promatrano po županijama, najviše noćenja u prosincu ostvareno je u gradu Zagrebu kojeg je posjetilo više od 93 tisuće turista, a ostvarili su 167 tisuća noćenja.

Slijede jadranske županije, odnosno Kvarner sa 112 tisuća noćenja, Istra (107 tisuća noćenja), Splitsko-dalmatinska (59 tisuća noćenja) i Dubrovačko-neretvanska županija (55 tisuća noćenja).

U lanjskom prosincu strani turisti su ostvarili 426 tisuća noćenja, a domaći 241 tisuću noćenja. Najviše stranih noćenja je ostvareno s tržišta Austrije, Slovenije, Italije, BiH, Njemačke, Koreje, Srbije, SAD-a, UK-a i Francuske, navode iz HTZ-a.

Također ističu kako su odlični rezultati u prosincu potvrdili odličnu turističku 2016. godinu tijekom koje ostvareno ukupno 16,35 milijuna dolazaka turista i 91,46 milijuna noćenja. Od toga se oko 444 tisuće dolazaka i više od 3 milijuna noćenja odnosi na nautički čarter (prema podacima sustava eCrew).

Top 10 tržišta po kriteriju ostvarenih noćenja u 2016. su Njemačka (18,2 milijuna), Slovenija (9,6 milijuna), Austrija (7,2 milijuna), Italija (5,2 milijuna), Poljska (5,2 milijuna), Češka (5,1 milijun), Ujedinjena Kraljevina (3,3 milijuna), Slovačka (2,8 milijuna), Nizozemska (2,7 milijuna) i Mađarska (2,7 milijuna noćenja), navode iz HTZ-a.

(Hina)