MADRID, 2. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Španjolsko gospodarstvo možda je prošle godine raslo snažnije od zacrtanih 3,2 posto, kazao je u radijskom intervjuu ministar gospodarstva Luis de Guindos.

Bruto domaći proizvod možda je prošle godine bio iznad razine iz 2015., kazao je ministar u nedjelju za radio Cadena Ser. Vlada je službeno za 2015. i 2016. projicirala stopu rasta od 3,2 posto.

“Trenutno polazimo od procjene da je rast možda u 2016. bio snažniji nego u 2015.”, kazao je De Guindos.

Potrošnja kućanstava oporavila se paralelno poboljšanju na tržištu rada, podupirući izlazak zemlje iz duboke recesije iako je nezaposlenost još uvijek visoka a dodatni pritisak stvara i politička neizvjesnost. Prošle je godine zemlja dobila novu vladu, na čelu s novim-starim premijerom Marianom Raroyem, iako tek nakon 10 mjeseci pregovora i ponovljenih parlamentarnih izbora.

U nedjeljnom je intervjuu ministar De Guindos također procijenio da Europska komisija neće od vlade tražiti dodatne mjere kako bi se u 2017. ostvario zacrtani deficit od 3,1 posto BDP-a. Vlada je već najavila ukidanje pojedinih poreznih olakšica za kompanije i povećanje trošarina na alkoholna pića, duhan i zašećerene napitke.

Ministar je kazao i da će Španjolska nastojati zadržati zacrtano izdanje neto duga u ovoj godini na oko 35 milijardi eura.

(Hina)