DUBROVNIK, 2. siječnja 2017. (Hina) – Novu godinu u Dubrovniku je dočekalo gotovo pet tisuća gostiju, što je devet posto više u odnosu prema prošloj godini, a u prosincu je ostvareno čak 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja nego u prosincu 2015., objavila je u ponedjeljak Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Najviše je na dočeku Nove godine bilo domaćih gostiju, a uz njih su bili i gosti iz BiH, Slovenije, Portugala, Albanije, SAD-a, Austrije, Italije, Španjolske i Njemačke.

“U Dubrovniku je na dočeku bilo 4838 gostiju, a u prosincu smo zabilježili 26 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja”, rekla je na konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Istaknula je i kako je 2016. godina izvrsna po turističkim rezultatima.

“Obilježili smo po prvi put milijunti dolazak (1.036.402 dolazaka), prešli smo 3,7 milijuna noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja. Sezona se širi i Dubrovnik ostvaruje povećanja izvan glavnog dijela ljetne sezone. Nama cilj nije samo brojiti dolaske i noćenja, nego i pratiti što nam rade hotelijeri i ugostitelji te privatni iznajmljivači. Sve što je izravno ili neizravno vezano za turizam bilježi porast prihoda”, kazala je Vlašić.

Predsjednik Turističke zajednice grada Dubrovnika i tehnički gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako su kapaciteti beznačajni bez proizvoda koji u konačnici privlači goste.

Usporedio je turistički rast Dubrovnika s Porečom i Rovinjom, ističući kako se u posljednjih osam godina broj noćenja povećao za gotovo dva milijuna unatoč udaljenosti i nedostatku infrastrukture kakvu imaju istarski gradovi.

“Dubrovnik je napravio proizvod, u posljednje tri godine imamo Zimski festival. Bili smo najdosadniji grad u regiji, a u dvanaestom mjesecu prošle godine imali smo više koncerata nego od 2004. do 2009. godine ukupno”, rekao je Vlahušić.

Istaknuo je i kako se za sljedeći Zimski festival namjerava izdvojiti najmanje dvostruko više novca, a najavio je i projekt radnog naziva “Aliens coming”, ističući kako je riječ o kombinaciji promocija osmog nastavka filma iz serijala “Ratovi zvijezda”, koji se snimao u Dubrovniku, “Robin Hood: Origins”, koji se tek treba snimiti, te o dočeku 2018. godine.

“Želimo dovesti poznatoga stranog izvođača na Stradun za doček, a u dogovoru s Lucas filmom i Disneyjem svjetska promocija Star Warsa bit će u cijelom svijetu, ali i u Dubrovniku u okviru Zimskog festivala”, rekao je Vlahušić.

Dodao je kako je u Dubrovniku svaki dan oko 1600 posjetitelja i da će u veljači doći ‘oskarovci’ koji glume u filmu “Robin Hood: Origins”, a najavio je zatvaranje Straduna zbog postavljanja kulisa i snimanja filma.

Na pitanje kako će osigurati “poznatog stranog izvođača”, Vlahušić je odgovorio da će osigurati znatno više novca za doček, no nije rekao o kojoj je svoti riječ s obzirom na to da je proračun za ovu godinu pao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Inače, dubrovački program dočeka Nove godine stajao je oko 600 tisuća kuna.

(Hina)