DAVOS, 20. siječnja 2017. (Hina) – Britanija će i nakon izlaska iz Europske unije ostati otvorena za obrazovane strance koji pohađaju najbolja sveučilišta, poručio je u petak ministar financija Philip Hammond, signalizirajući buduću britansku politiku na području doseljavanja.

Na okruglom stolu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu profesor sa sveučilišta u Oxfordu upozorio je britanskog ministra na moguće negativne posljedice britanskog istupanja iz EU na području istraživanja i znanosti.

Hammond mu je odgovorio da “tema političke rasprave u Velikoj Britaniji o migraciji nisu informatički stručnjaci, akademici i neurokirurzi već druga strana ekonomskog spektra”.

Kao što ste i sami naznačili, kada bismo tjerali visokoobrazovane, prepilili bismo granu na kojoj sjedimo prije no što smo i krenuli (pregovarati o Brexitu) a to nam nije cilj, naglasio je britanski ministar financija.

Brexit će vjerojatno lišiti britanske znanstvenike europskog novca za istraživanje i paralelno će otežati pristup Europljana britanskim sveučilištima, napominje agencija AFP.

Britanski ministar financija naglašava pak da će najtalentiraniji i najbolji uvijek biti dobrodošli.

“Morali smo smanjiti broj doseljenika sa završenim školama – iskreno rečeno – niske kvalitete, zaposlenih na poslovima koji ne traže nikakve kvalifikacije”, dodao je.

“Svi koji su diplomirali na Oxfordu i zaposlili se na radnom mjestu s potrebnim visokim kvalifikacijama imaju pravo ostati u Velikoj Britaniji”, naglasio je Hammond, inače diplomant oxfordskog sveučilišta.

Samo dan ranije britanska premijerka Theresa May nastojala je u Davosu uvjeriti poslovne čelnike i novinare da Britanija i nakon referendumske odluke o izlasku iz Unije otvorena za poslovanje.

May je kazala da će Britanija istupiti iz zajedničkog europskog tržišta ali će se otvoriti svijetu u cjelini.

I Hammond je na WEF-ovom okruglom stolu naglasio: “Neki u Britaniji možda imaju viziju zatvorenog gospodarstva u koje doseljenici nemaju pristup ali to apsolutno nije većinsko stajalište”.

(Hina)