Iz britanskog regulatornog tijela za tržišno natjecanje (Competition and Markets Authority – CMA) upozorili su na opasnost od dominacije koju na tržištu pametnih telefona i tableta imaju Apple i Google. Prema njihovim podacima iz prošle godine čak više od polovice tržišta pametnih telefona zauzeo je Apple, dok su ostali koristili telefone koje pokreće Googleov operativni sustav Android.

Obje kompanije, naglašeno je u izvještaju, postavile su svoja pravila, a takva pravila ograničavaju ne samo konkurenciju, već i izbor aplikacija i usluga koje se mogu koristiti na njihovim uređajima, upozorili su iz CMA. Među stvarima koje su im problematične, naglašeno je kako Apple na svojim uređajima ne dopušta korištenje konkurentskih trgovina aplikacija te njihovi telefoni dolaze s predinstaliranim preglednikom internetskih stranica Safari.

Googleu se spočitava što na Androidima predinstalira svoje servise, što prema njima znači da se time korisnicima ograničava izbor servisa koje mogu koristiti.

Zahvaljujući takvoj poziciji na tržištu, kao i činjenici da kontroliraju i aplikacije i servise koje milijuni koriste, Google i Apple ograničavaju konkurenciju, dok korisnike drže u svojoj šaci

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay