LONDON, 17. svibnja 2017. (Hina/AFP) – Britanska banka Lloyds, kojoj je vlada pritekla u pomoć na vrhuncu financijske krize, objavila je u srijedu kako je ponovo u cijelosti u privatnom vlasništvu.

“Lloyds Banking Group je… obavijestila financijska tržišta da je udio britanske vlade u grupi sveden na nulu. Time se banka u potpunosti vratila u privatno vlasništvo”, stoji u bančinom priopćenju.

Britanska vlada pritekla je u pomoć Lloydsu na vrhuncu svjetske financijske krize 2008. godine, ubrizgavši joj financijsku injekciju od 20,3 milijarde funti, čime je postala vlasnik 43 posto udjela.

Kako se poslovanje banke oporavljalo, London je postupno smanjivao svoj udio, što je rezultiralo vraćanjem u državnu blagajnu 21,2 milijarde funti.

To je 894 milijuna funti više od inicijalnog ulaganja vlade, uključujući više od 400 milijuna funti isplaćenih dividendi, napominju iz Lloydsa.

“Danas je vlada prodala posljednje dionice Lloydsa, u konačnici zaradivši više novca no što je uložila”, naglasio je bančin izvršni direktor Antonio Horta-Osorio.

Vlada još posjeduje 73-postotni udjel u Royal Bank of Scotland, u koju je ubrizgala 45,5 milijardi funti u sklopu najvećeg projekta spašavanja zajmodavaca u svijetu.

(Hina)