ZAGREB, 17. svibnja 2017. (Hina) – U sklopu programa Erasmus koji omogućava  EU poduzetnicima da usvoje potrebne vještine, znanja i iskustva za pokretanje i uspješno vođenje tvrtke, u proteklih pet godina ostvareno je 18 razmjena hrvatskih mladih poduzetnika s poduzetnicima iz EU, istaknuto je u srijedu na konferenciji “Pet godina programa Erasmus za poduzetnike početnike u Republici Hrvatskoj”.

Riječ je o prekograničnom programu razmjene koji pruža poduzetnicima, u ranoj fazi poslovanja, do tri godine, ili osobama koje tek žele postati poduzetnici i imaju poslovnu ideju, priliku za usvajanje znanja kod iskusnijih poduzetnika u nekoj od EU zemalja (vlasnika tvrtki dulje od tri godine) za buduća poslovanja.

Novi poduzetnici kod iskusnih poduzetnika borave i surađuju u razdoblju od jednog mjeseca do šest mjeseci, dok im boravak dijelom financira Europska komisija putem posredničkih organizacija.

Kako je istaknula direktorica Sektora za industriju i IT pri HGK Tajana Kesić Šaipić, od 2012. do 2016. godine ostvareno je ukupno 18 razmjena hrvatskih mladih poduzetnika s iskusnim i uspješnim poduzetnicima iz Europske unije te 14 razmjena u okviru kojih su mladi poduzetnici iz Španjolske, Slovenije, BiH i Italije došli boraviti kod iskusnih i uspješnih hrvatskih poduzetnika kako bi stekli nužna znanja i iskustva pomoću kojih će u budućnosti uspješnije voditi svoje vlastite tvrtke.

Najzastupljeniji sektori razmjene, kako je navela, su marketinške usluge, IT, turizam, a najtraženije destinacije Italija, Španjolska, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Belgija.

Odvjetnica Danija Budimir bila je korisnica programa. Ideja joj je, kako je pojasnila, bila otvoriti odvjetnički ured, no kako je radila kao korporativni pravnik, nedostajale su joj vještine za vođenje ureda.

“Htjela sam poboljšati svoje vještine u komunikaciji s klijentima, zastupati klijente na sudu, a ujedno je to bila odlična prilika za usavršavanje njemačkoga jezika”, kazala je.

Prijavila se na program te boravila osam mjeseci u odvjetničkom uredu u Njemačkoj. U srpnju 2015. je završila program, u listopadu otvorila odvjetnički ured, a ove godine je postala i europska odvjetnica u frankfurtskoj odvjetničkoj komori. “Mogu reći da sam u potpunosti iskoristila ovaj program”, kazala je Budimir.

Vlasnik informatičke tvrtke 1Klik Rusimir Agić sudjelovao je u programu kao domaćin mladim poduzetnicima iz Slovenije te smatra kako je riječ o korisnom programu za poduzetnike zbog čega će u njemu ponovo sudjelovati u ulozi iskusnog poduzetnika.

(Hina)